Acasă World Descoperirea care iti va schimba viziunea despre daci! Cum a ajuns numele...

Descoperirea care iti va schimba viziunea despre daci! Cum a ajuns numele lui Decebal in Anglia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele stramosului nostru dac, Decebal, a fost descoperit pe unul din mormintele din Anglia. Este impresionant felul in care soldatii daci din Britania romana isi pastrau cultura: la peste 200 de ani de la infrangerea lui Decebal si la aproape 2000 km departare de Dacia, inca mai reprezentau falxul pe inscriptiile lor si dadeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal.

O piatra de mormant descoperita la Birdoswald comemoreaza moartea a doi baieti cu nume dacice, unul numit chiar Decebalus, care a trait numai cateva zile, si altul cu numele de Blaesus, mort la varsta de 10 ani.

Birdoswald reprezinta un fost fort roman, unde au fost descoperite vestigii ce arata ca aici a stationat initial o cohorta de soldati daci, recrutati dupa infrangerea dacilor de catre romani si incorporati in armata romana, iar apoi alti militari daci, fie urmasi ai celor dintai, fie noi recruti din Dacia.

Cohorta a fost constituita curand dupa cucerirea Daciei – in vremea imparatului Traian, in anul 106 e.n -., iar soldatii au fost transferati in provincia romana Britania, unde urme ale prezentei lor apar curand dupa anul 120 e.n.

Inscriptiile gasite arata ca soldatii daci au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian, iar ulterior au stationat la fortul de la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului, scrie descopera.