Acasă Stirile zilei Descoperire URIASA a astronomilor: Distantele din Univers vor fi CALCULATE cu o...

Descoperire URIASA a astronomilor: Distantele din Univers vor fi CALCULATE cu o eroare de doar 1%!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Descoperire uriasa a astronomilor, dupa ce acestia au reusit sa masoare distantele dintre galaxiile din Univers gratie unui nou model de calcul cu o eroare de doar 1%.

Noul standard de masurare, extrem de precis, a permis calcularea distantei pana la o anumita parte a Universului, aflata la o distanta de 6 miliarde de ani-lumina de Terra si reprezinta un element cheie pentru cartografierea intregului Univers si pentru determinarea naturii energiei intunecate, informeaza bbc.co.uk.

Noul standard a fost conceput de cercetatorii de la Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) cu ajutorul Sloan Foundation Telescope din New Mexico.

Descoperirea a fost anuntata la cea de-a 223-a conferinta organizata de American Astronomical Society in perioada 5-9 ianuarie la Washington.

„Nu exista foarte multe lucruri in viata noastra de zi cu zi pe care sa le cunoastem cu un grad de eroare de 1%”, a spus David Schlegel, profesor de fizica la Lawrence Berkeley National Laboratory si cercetator principal la BOSS.

„Acum 20 de ani, astronomii se certau din cauza faptului ca estimarile lor difereau cu pana la 50%. Acum cinci ani, am rafinat gradul de incertitudine pana la 5%, iar anul trecut acesta era de 2%. Un grad de eroare de 1% va ramane pentru multa vreme de acum inainte un standard in acest domeniu”, a adaugat el.

Cercetatorii de la BOSS au utilizat oscilatiile acustice ale barionilor (BAO) pe post de „rigla standard” pentru a masura distantele intergalactice.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos