Acasă Stirile zilei DESCOPERIRE UIMITOARE: Orbirea ar putea fi vindecata!

DESCOPERIRE UIMITOARE: Orbirea ar putea fi vindecata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea Southampton au facut o descoperire prin care ar putea imbunatati viata persoanelor care risca sa-si piarda vederea, astfel orbirea ar putea fi vindecata.

Cercetatorii au descoperit ca celulele din cornee, care pot fi extrase cu usurinta, ar putea lua locul celulelor retinale degradate, fiind astfel posibila prevenirea si chiar tratarea orbirii.

Echipa de cercetatori condusa de profesorul Andrew Lotery a analizat celulele stromale aflate in limbusul corneal, o regiune groasa situata in fata ochiului. Pozitionarea acestei regiuni este una excelenta pentru chirurgi, care pot extrage cu usurinta celulele respective, iar grosimea sa reduce probabilitatea ca vederea pacientului sa fie afectata in timpul operatiei de prelevare a celulelor.

Cercetatorii au descoperit ca aceste celule stromale se comporta intr-un mod similar celulelor stem, fiind posibila transformarea lor in alte tipuri de celule. Cercetatorii au reusit sa cultive aceste celule in laborator si sa le faca sa obtina cateva din proprietatile ce caracterizeaza celulele retinale.

Teoretic, aceasta descoperire inseamna ca, in viitor, celulele stromale vor putea fi extrase din limbusul corneal pentru a fi transformate in laborator in celule similare celulelor retinale. Apoi, acestea ar fi transplantate in retina pacientului, unde ar lua locul celulelor retinale care nu mai functioneaza. Pentru ca sursa celulelor ar fi chiar pacientul tratat, acest lucru ar elimina riscul ca transplantul sa fie respins de corp.

„Daca vom avea succes, aceasta tehnica ar deschide noi cai eficiente de a trata persoanele care sufera de afectiuni care ii orbesc”, a declarat profesorul Lotery.

Cu toate acestea, specialistul afirma ca este nevoie de mai multe cercetari inainte ca aceasta inovatie sa fie folosita pe pacienti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos