Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE: Oasele celui mai mare DINOZAUR CARNIVOR european au fost gasite in...

DESCOPERIRE: Oasele celui mai mare DINOZAUR CARNIVOR european au fost gasite in Portugalia! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oasele celui mai mare dinozaur carnivor care a trait in Europa, avand o lungime de 10 metri si o greutate de 4-5 tone, au fost descoperite in Portugalia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii.

Initial atribuite unui Torvosaurus tanneri, o specie care traia in America de Nord, paleontologii au stabilit in cele din urma, analizand tibia, maxilarul superior, dintii si o parte dintre vertebrele din coada, ca era vorba de fapt de o specie noua, pe care au denumit-o Torvosaurus gurneyi.

Acest dinozaur avea dinti ascutiti ca o lama, ce masurau 10 centimetri, indicand faptul ca animalul se afla in varful lantului trofic din Peninsula Iberica in urma cu circa 150 milioane de ani, au precizat autorii studiului, Christophe Hendrickx si Octavio Mateus de la Universidade Nova si de la Muzeul da Lourinha din Lisabona. Studiul lor a fost publicat in revista PLOS ONE.

Numarul dintilor, ca si talia si forma botului, par sa il diferentieze pe Torvosaurus european de aceia care traiau in America de Nord.

Torvosaurul nord-american avea 11 dinti sau chiar mai multi pe maxilarul superior, in timp ce verisorul sau european avea mai putin de 11 dinti in aceeasi regiune.

Noul dinozaur reprezinta a doua specie de Torvosaurus care a fost identificata.

„Nu este insa vorba de cel mai mare dinozaur pradator pe care il cunoastem”, a adaugat Christophe Hendrickx, citand exemplele speciilor de Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus si Giganotosaurus, care erau cei mai impunatori carnivori din cretacic, o perioada geologica al carei debut s-a produs in urma cu 145,5 milioane de ani si a durat pana in urma cu 65,5 milioane de ani, moment in care dinozaurii au disparut.

Cu un craniu de 1,15 metri, Torvosaurus gurneyi a fost totusi unul dintre cei mai mari carnivori terestri din acea epoca si un pradator foarte activ, care vana alti dinozauri de talie mare, asa cum indica dintii lui ascutiti de 10 centimetri.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos