Imagini realizate de sonda americana New Horizons sugereaza ca Charon, cea mai mare luna a lui Pluto, ar fi avut in trecut un ocean de apa in stare lichida sub un strat de gheata care, extinzandu-se, i-ar fi deformat suprafata, a anuntat NASA, preluata de AFP.

Fata lunii Charon, fotografiata de camera Lorri (Long-Range Reconnaissance Imager), aflata la bordul sondei New Horizons, care se gasea la 78.700 de kilometri distanta in 14 iulie 2015, este caracteristica unui sistem de fracturi tectonice, cu varfuri, versanti si vai foarte adanci. De fapt, ansamblul de canioane de la ecuator este unul dintre cele mai lungi observate vreodata in sistemul solar, intinzandu-se pe cel putin 1.800 de kilometri si avand pe alocuri o adancime de 7,5 kilometri. Prin comparatie, Marele Canion din Colorado are 446 de kilometri lungime, cu o adancime maxima de 1,6 kilometri, scrie Agerpres.

Peisajul tectonic al lui Charon arata ca aceasta luna s-a extins in trecut, lucru care i-a fracturat suprafata. Stratul sau exterior este format in principal din gheata de apa. in stadiul sau timpuriu, stratul era incalzit in urma descompunerii unor elemente radioactive si a caldurii interne rezultate din formarea lunii.

Potrivit oamenilor de stiinta, Charon ar fi putut fi atunci destul de calda pentru a topi in profunzime stratul de gheata, formand astfel un ocean sub suprafata sa. insa cu timpul luna s-a racit, iar oceanul a inghetat in profunzime, ducand la o dilatare a ghetii care a impins spre exterior stratul de suprafata, provocand marile fracturi observate astazi.

Alte luni din sistemul solar, care sunt mult mai aproape de Soare, au inca oceane de apa lichida sub stratul de suprafata. Unele dintre acestea, de exemplu de pe Europa si Ganimede din lunile lui Jupiter si Encelade, luna a lui Saturn, sunt considerate cele mai bune locuri unde se poate studia viata microbiana, incheie AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.