O descoperire medicala arata ca patru mutatii rare ale unei gene reduc cu 40% riscul de boli cardiovasculare, informeaza AFP.

Aceasta descoperire va permite dezvoltarea unor tratamente noi Impotriva afectiunilor cardiovasculare, au apreciat oamenii de stiinta, ale caror studiu a fost publicat miercuri In revista americana New England Journal of Medicine.
Grasimile din sange, care iau mai multe forme – colesterolul „rau” (LDL), colesterolul „bun” (HDL) si trigliceridele – sunt asociate cu riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

In acest studiu, cercetatorii au pus accentul pe rolul trigliceridelor: un numar prea mare de trigliceride din sange contribuie In mare masura la bolile cardiovasculare. In schimb, un nivel prea ridicat al colesterolului „bun” (HDL) nu este atat de periculos pe cat se credea.

„Testele clinice recente efectuate asupra moleculelor care cresc nivelul colesterolului «bun», In combinatie cu rezultatele noastre genetice, sunt pe cale sa rastoarne certitudini medicale existente timp de decenii”, a precizat Sekar Kathiresan, directorul serviciului de cardiologie preventiva la Massachusetts General Hospital si principalul autor al studiului.

Multa vreme s-a crezut ca un nivel prea redus al colesterolului „bun” (HDL) reprezinta un factor important In dezvoltarea bolilor cardiovasculare,

Insa „datele noastre genetice indica faptul ca adevarata cauza nu ar fi un HDL prea scazut, ci un nivel crescut al trigliceridelor”, a adaugat Sekar Kathiresan.

In timp ce riscul presupus de nivelul prea ridicat al colesterolului „rau” a fost stabilit cu claritate In patologiile coronariene, rolul unui nivel insuficient al colesterolului „bun” si influenta trigliceridelor au ramas deocamdata incerte.

Totusi, aceasta cercetare genetica a aratat ca persoanele purtatoare ale unei mutatii genetice denumite APOC3 aveau un nivel al trigliceridelor cu 40% mai scazut.

Astfel, nivelul normal In sange al acestor lipide este de cel putin 150 de miligrame pe decilitru (mg/dL). In cazul subiectilor purtatori ai mutatiei genei APOC3, nivelul trigliceridelor era de aproximativ 85 mg/dL, reducand substantial riscul cardiovascular, potrivit oamenilor de stiinta americani.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.