Acasă Sanatate Descoperire de ultima ora! Plasturele care distruge celule canceroase!

Descoperire de ultima ora! Plasturele care distruge celule canceroase!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noul plasture pe film de hidrogel a fost astfel conceput incat sa identifice tumorile existente si sa determine distrugerea celulelor canceroase, potrivit unui studiu aparut in publicatia medicala Nature Materials si citat de Science Alert. Chiar daca a fost testat doar pe cobai deocamdata, plasturele special a dat rezultate foarte bune in special in cazul tumorilor localizate in colon si rect, potrivit eva.ro.

In prezent in cazul cancerului colorectal, cel mai important pas spre vindecare este operatia de extirpare a tumorii. Insa, acest lucru este deosebit de dificil de realizat in totalitate, astfel incat cercetatorii considera ca acest plasture special ar putea elimina aceasta problema.

Astfel, in urma testelor realizate s-a constatat ca acest plasture are efecte benefice si poate sa fie folosit inainte de operatia de extirpare a tumorii si dupa ce a fost realizata interventia. Plasturele a actionat atat de bine in cazul tumorilor existente la cobai, incat s-a constatat distrugerea tumorilor cu ajutorul lui inca inainte de efectuarea operatiei de extirpare.

Iar in cazul tumorilor deja extirpate si folosirea plasturelui imediat dupa interventie nu s-a constatat aparitia recidivelor. Modul de actiune al plasturelui este in trei pasi, dupa cum a explicat coordonatoarea studiului Natalie Artz.

In prima faza se elibereaza nanoparticule din aur pentru a distruge termic tumora. A doua etapa este data de eliberarea medicamentului chimioterapic la locul tumorii, in func?ie de nivelul de caldura. In final, nanoparticulele din aur inhiba o anumita gena care cauzeaza mutatii ale celulelor la pacientii cu cancer colorectal.

Potrivit cercetatorilor, urmatorul pas consta in testarea acestui plasture in laborator si pe cobai, precum si extinderea testelor pe subiecti umani. Insa, rezultatele promitatoare obtinute pana in prezent in cazul cancerului colorectal au atras atentia specialistilor si i-au determinat sa continue testarile acestui plasture.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos