Cercetatorii americani au identificat doua gene ale caror modificari pot creste sau reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu care porneste de la analiza datelor genetice a peste 190.000 de persoane, publicat miercuri in revista ‘New England Journal of Medicine’, citat de agentia France Presse (AFP).

Aceasta descoperire ar putea ajuta la ghidarea eforturilor de cercetare pentru dezvoltarea de noi tratamente preventive similare, de exemplu, celor cu statine, prescrise in prezent pentru reducerea colesterolului rau si a riscului de boli cardiovasculare.

„Am identificat mai multe variatii genetice la numeroase gene asociate protectiei impotriva bolilor de inima coronariene”, a declarat dr.Nathan Stitziel, profesor de medicina si genetica la facultatea de medicina a Universitatii Washington din St. Louis, unul dintre principalii autorii ai acestui studiu, conform Agerpres.

„Rezultatele noastre sustin ideea ca terapiile care actioneaza asupra unui mecanism de reglare a trigliceridelor majore, grasimile, ar trebui sa ajute la oprirea formarii de placi pe artere si la protejarea impotriva riscului de infarct miocardic”, a explicat specialistul citat de AFP.

Pentru a ajuta la descoperirea moleculelor care actioneaza asupra acestor gene, cercetatorii au analizat datele genetice ale unor pacienti cu boala coronariana si ale altora sanatosi.

Ei au controlat 220.000 variante genetice ale proteinelor modificate pentru a determina care dintre acestea actioneaza asupra riscului de boli cardiovasculare.

in cadrul acestui studiu, autorii au avut de asemenea posibilitatea de a confirma rolul acelor gene deja cunoscute pentru faptul ca, fie ofera o protectie, fie creeaza o vulnerabilitate cardiovasculara si au identificat doua gene noi implicate in aceste procese, pe care le-au denumit ANGPTL4 si SVEP1.

Anomaliile rare ale genei ANGPTL4 R sunt legate de un risc scazut de patologii ale arterelor coronare, care variaza intre o rata de 14% a modificarilor reduse, pâna la o rata de 50% in cazul in care o copie intreaga a acestei gene este dezafectata.

Aceasta gena ANGPTL4 este cunoscuta de mult timp ca actionând asupra trigliceridelor, ale caror niveluri din sânge sunt considerate un marker al riscului cardiovascular.

Cealalta gena, SVEP1 indica o corelatie opusa cu riscul de patologii ale arterelor coronare, o alterare rara a sa crescând acest risc cu 14%.

Aceasta descoperire pare sa confirme ca nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul de boli cardiace coronariene. Cercetatorii au crezut pâna acum ca o prea mare concentrare a acestor grasimi poate fi un semn al manifestarii unor boli cardiovasculare, dar nu si cauza acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.