Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperire de ultima ora despre Marte! Vezi ce au aflat oamenii de...

Descoperire de ultima ora despre Marte! Vezi ce au aflat oamenii de stiinta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In mai putin de 20 de ani omenirea planuieste sa trimita oameni sa locuiasca pe planeta Marte. In acest context, oamenii de stiinta cerceteaza cat de viabila este planeta pentru locuire.

Planeta Marte iese dintr-o indelungata era glaciara, potrivit dimensiunilor calotelor sale de gheata polara, fapt care ar putea ajuta cercetatorii sa stabileasca cand a fost locuibila aceasta planeta.

Un studiu publicat pe 26 mai in revista americana „Science” confirma ceea ce doar niste modele matematice dezvaluisera pana acum. Autorii studiului au determinat ca gheturile au inceput sa se retraga in urma cu circa 370.000 de ani. Aceasta descoperire se bazeaza pe niste observatii obtinute de la sonda orbitala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), apartinand NASA care studiaza planeta de zece ani.

La fel ca si Pamantul, Marte trece prin ere glaciare, insa mecanica schimbarilor climaterice martiene este diferita. Pe Terra, gheata se acumuleaza la poli pe masura ce temperaturile scad si apoi inainteaza spre zonele subpolare si chiar dincolo de acestea. Insa planeta Marte are o inclinatie foarte inconstanta: in prezent inclinatia axei sale este de aproximativ 25 de grade, dar poate ajunge la 60 de grade pe perioade de milioane de ani.

Prin comparatie, inclinatia axei Pamantului nu a variat decat cu 2 grade in aceleasi perioade de timp. Astfel, spre deosebire de Pamant, pe Marte o era glaciara inseamna mai putina gheata la poli si mai multa in apropiere de ecuatorul planetei.

Conform acestui studiu, la polii martieni, dar in special la polul nord, s-au acumulat 87.000 de kilometri cubi de gheata incepand cu sfarsitul ultimei ere glaciare. Acest volum ar fi suficient pentru a acoperi intreaga planeta sub un strat de 60 de centimetri de gheata.

Isaac Smith, planetolog la Institutul de Stiinte Planetare din Tucson, a studiat marile urme in spirala lasate in gheata martiana de la Polul Nord al planetei, urme care se intind pe aproximativ 800 de kilometri si au adancimea de aproximativ 800 de metri.

Rezultatele acestui studiu permit intelegerea istoriei acumularii de gheata la poli in functie de axele de rotatie ale planetei si ale orbitelor sale in jurul Soarelui, sustin acesti cercetatori.

„Studierea glaciologiei pe Marte este importanta pentru explorarea umana a planetei in viitor, deoarece apa va fi esentiala pentru a permite stabilirea unui avanpost habitabil”, explica Isaac Smith, care a participat la studiu. NASA are in plan organizarea unei prime misiuni locuite catre planeta Marte prin anul 2030.

Sursa: RADOR