Acasă Timp liber Cultura DESCOPERIRE (Austria): Sutiene vechi de 600 de ani, descoperite intr-un castel

DESCOPERIRE (Austria): Sutiene vechi de 600 de ani, descoperite intr-un castel

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un castel medieval din Austria a furnizat o surpriza de proportii pentru lumea modei, in special, mai exact pentru istoricii preocupati de acest domeniu: bine ascunse si remarcabil de bine pastrate, sutiene vechi de 600 de ani au fost descoperite aici, in urma cu patru ani. Descoperirea a fost facuta publica abia acum.

Potrivit Associated Press, piesele de lenjerie feminina au fost gasite in anul 2008, dar pastrate departe de ochii publicului. Pentru istorici, descoperirea este suprinzatoare: se credea ca sutienul, asa cum il cunoastem in prezent, este o inventie relativ noua a modei (adica de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea). Sutienele gasite in Austria spulbera aceasta teorie, dat fiind ca sunt extrem de similare celor fabricate in prezent.

„Nu ne-a venit sa credem. Din tot ceea ce stiam pana acum, existenta unui astfel de obiect de imbracaminte in secolul al XV-lea nu era posibila”

a comentat Beatrix Nutz, arheolog la Universitatea Innsbruck, care are meritul descoperirii.

In praful castelului Lemberg (Tirol, Austria), printre materiale vechi de sute de ani, paie si bucati de piele, au fost descoperite, in total, patru sutiene, toate avand cupe, precum cele moderne, iar unul dintre ele inca mai avea urme de bretele peste umeri si la spate.

Cercetatorii de la Universitatea Innsbruck sustin ca, in epoca in care au fost fabricate, aceste sutiene au fost imbracate in dantela. Aparitia sutienului in moda se credea ca a venit dupa cea a corsetului, cand acesta din urma s-a demodat.

Dar descoperirea din Austria schimba lucrurile: se pare ca, mai intai, a fost sutienul, care, ulterior, a fost dat la o parte de aparitia corsetului, pentru a reveni, la finalul anilor 1800, inapoi in moda. In acelasi castel, arheologii au descoperit si o piesa de lenjerie intima masculina.