Acasă Utile Descoperire alarmanta in Marea Neagra! Substantele toxice ajung in farfuriile romanilor!

Descoperire alarmanta in Marea Neagra! Substantele toxice ajung in farfuriile romanilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai multe specii de alge pot fi toxice pentru oameni si pentru vietuitoarele din apa. Savantii de la Institutul de Cercetari Marine Constanta spun ca este greu sa ne ferim de ele: plantele sunt invizibile cu ochiul liber si secreta o substanta toxica absorbita rapid de scoicile care ajung in farfuriile noastre.

Incalzirea globala si poluarea in crestere determina inmultirea algelor toxice. Biologii fac acum teste serioase pentru a descoperi cat de periculoase sunt plantele microscopice.

Pentru asta au izolat peste 10 milioane de celule intr-o eprubeta si le studiaza.

„Avem culturi de micro alge. E un prim pas. Speciile cu potential toxic ar trebui izolate, poi se poate determina toxina sintetizata de aceste specii”, spune Laura Boicenco, cercetator.

Substanta toxica din alge ajunge usor la noi prin midiile sau pestii care au mancat plantele. Iar toxina poate provoca alergii si probleme respiratorii.

„Una dintre laturile ascunse ale acestui subiect il prezinta existenta unor secretii si produse de alge toxice”, afirma Simion Nicolaev – directorul Institului de Cercetari Marine.

Cercetarile facute de biologi sun complexe. Ar putea dura si un an pana sa afle cat de mare este concentratia toxinei. Cazuri asemanatoare de alge toxice au fost semnalate in Oceanul Pacific, Atlantic si in Marea Mediterana. Singurul mod in care putem scapa de ele este reducerea poluarii, spun savantii, scrie Digi24.