Astronomii au descoperit in apropiere de Alpha Centauri B, o exoplaneta de marimea Terrei, fiind una dintre stelele cele mai apropiate de Soare, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature.
Desi aceasta nu este exoplaneta visata de astronomi, care cauta cu infrigurare o „sora geamana” a Terrei, capabila sa gazduiasca apa lichida la suprafata ei si, deci, sa intretina forme de viata, un pas suplimentar a fost facut totusi in aceasta directie, afirma autorii studiului.
Noua exoplaneta este mult prea apropiata de steaua ei pentru a putea fi locuibila. Cu toate acestea, ea este exoplaneta cea mai apropiata de Terra descoperita pana in prezent.
Identificarea ei, reusita de o echipa coordonata de Xavier Dumusque, de la Observatorul din Geneva, reprezinta un tur de forta impresionant, care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa spere ca vor gasi in viitorul apropiat alte planete asemanatoare Terrei, in sistemul stelar Alpha Centauri, poate chiar in zona locuibila.
Cu ajutorul spectrografului HARPS de la Observatorul european austral (ESO) din Chile, astronomii au putut „sa faca peste 450 de masuratori pe o durata de peste trei ani”, precizeaza un comunicat al Universitatii Pierre et Marie Curie (UPMC), al carei cercetator, François Bouchy, a colaborat la acest studiu.
O analiza minutioasa a diverselor semnale primite de la steaua Alpha Centauri B a permis descoperirea semnalului emis de o planeta de pe orbita acestei stele, care efectueaza o rotatie completa in jurul stelei in 3,2 zile. Miscarea infima a stelei, produsa de atractia gravitationala a acestei exoplanete (doar 51 centimetri pe secunda), a permis detectarea planetei, precizeaza UPMC.