Acasă Stirile zilei Justitia Deputatul PDL Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de inchisoare...

Deputatul PDL Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Deputatul PDL Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, potrivit agerpres.ro.

In acelasi dosar, au mai fost condamnati Iosif Claudiu Man – un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, Ovidiu Horatiu Boldor – 2 ani inchisoare cu executare si Cornel Moraru – 2 ani inchisoare, in cazul acestuia pedeapsa fiind contopita cu o alta condamnare de trei ani primita in alt dosar.

Instanta suprema a admis actiunea civila formulata de statul roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si i-a obligat pe Mircia Muntean si Iosif Claudiu Man (in calitate de mostenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) la plata sumei de 333.743 USD sau echivalentul in lei, la care se adauga dobanda de referinta a BNR, calculata de la data de 25 martie 1999 pana la data platii integrale.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instantelor bucurestene, fiind trimis la Judecatoria Sectorului 3 in anul 2004, unde a stat noua ani, pana in februarie 2013, cand a fost mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL in circumscriptia electorala nr. 22 Hunedoara.

In ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sub acuzatia de abuz in serviciu in dauna intereselor publice.

Mircia Muntean era acuzat ca a efectuat o tranzactie ilicita cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii sustineau ca se afla in proprietatea publica a statului si nu putea face obiectul unei dispozitii a primarului.

Beneficiar a fost Iosif Man, care intre timp a decedat, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu masini de lux furate din strainatate.

„Inculpatul Mircia Muntean, uzand de calitatea sa de primar al municipiului Deva si de presedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul invinuitului Man Iosif, i-a improprietarit pe acesta si numitii Panduru Carol si Pop Aurel cu un teren in suprafata de 5.838 metri patrati situat in Deva, in zona garii. Terenul a fost trecut in proprietatea publica a statului roman prin Decretul de expropriere pentru cauza de utilitate publica nr. 113 din 24.03.1982 si se afla in administrarea Ministerului Apararii Nationale”, sustineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, Mircia Muntean a aprobat initial cererile depuse de Iosif Man, Panduru Carol si Pop Aurel pentru a fi improprietariti in calitate de revolutionari, cu suprafete in zona Bejan.

Ulterior, Mircia Muntean a formulat in anul 1999 o actiune in justitie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, iar in cursul procesului ar fi incheiat o tranzactie prin care ceda celor trei revolutionari un teren de 5.838 de metri patrati, situat in zona garii si care se afla in administrarea Ministerului Apararii Nationale.

In opinia Parchetului, acest teren se afla in proprietatea publica a statului, motiv pentru care nu putea face obiectul unei dispozitii a primarului.

Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, in calitate de imputernicit, au vandut o parte din suprafata companiei Shell, pentru construirea unei statii de carburanti.

Parchetul mai arata ca, prin instrainarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz in serviciu in dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Iosif Man, fiul acestuia, Claudiu Man, Ovidiu Boldor si Cornel Moraru, acuzati de trafic cu masini de lux.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos