Acasă Stirile zilei Delta Dunarii este amenintata de un rezervor cu DESEURI TOXICE din vestul...

Delta Dunarii este amenintata de un rezervor cu DESEURI TOXICE din vestul Ucrainei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Delta Dunarii este amenintata serios de un rezervor cu deseuri toxice din regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei care se afla intr-o stare precara, peretii acestuia avand nevoie de o consolidare urgenta, in caz contrar ar putea provoca un dezastru ecologic pe Nistru, potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului Ecologiei si Mediului al Republicii Moldova.

Astfel, circa 2 milioane de tone de reziduuri toxice ar putea sa se scurga in Nistru, a avertizat avocatul poporului de la Chisinau, Aurelia Grigoriu.

Expertii moldoveni sustin la unison ca rezervorul Dombrovski, din Ivano-Frankivsk, pune in pericol ecologia in intreaga regiune si au cerut autoritatilor de la Kiev sa ia masuri urgente pentru a preveni un potential dezastru.

“Rezervorul constituie o problema mai veche. De mai multi ani purtam negocieri cu partea ucraineana, dar fara niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii nostri ucraineni ar trebui sa inteleaga ca daca nu pot rezolva problema singuri atunci sa ceara ajutor”, a afirmat ministrul moldovean pentru mediu Gheorghe Salaru, care a subliniat ca aceasta chestiune este de o importanta majora atat pentru Ucraina, cat si pentru Republica Moldova si Romania.

In cazul unui dezastru, a spus el, va avea de suferit nu numai R.Moldova, unde vor ramane fara apa teritorii intregi, inclusiv Chisinaul, ci si regiunea Odesa din Ucraina, precum si Delta Dunarii din Romania.

In acest context, ministrul Salaru a mentionat ca raurile Nistru si Prut sunt principalele artere de apa ale republicii, care furnizeaza 80% din apa potabila consumata pe teritoriul Moldovei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos