Acasă Politic Delfinul de Marea Neagra: „Pe persoana fizica sau juridica?”

Delfinul de Marea Neagra: „Pe persoana fizica sau juridica?”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Delfinii de Marea Neagra ar putea fi recunoscuti drept persoane non-umane, potrivit unui proiect de lege depus de catre deputatul Remus Cernea. Parlamentarul crede ca detinerea lor in captivitate ar trebui sa fie interzisa, el spunand ca oamenii de stiinta au stabilit acest lucru în urma cu patru ani.

Cernea a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a initiat acest proiect de lege bazandu-se pe o concluzie a unor oameni de stiinta, care acum patru ani au stabilit ca delfinii trebuie considerati fiinte non-umane.

„In 2010, un grup de oameni de stiinta care au studiat comportamentul delfinilor timp de multi ani au ajuns la concluzia ca inteligenta acestora ar trebui sa reprezinte o baza pentru care delfinii sa fie considerati persoane non-umane datorita inteligentei lor, complexitatii relatiilor sociale pe care le au si chiar si abilitatii de a comunica inclusiv cu noi. Stiti bine ca au fost cazuri in care delfini au salvat oameni de la inec, asta inseamna o putere conceptuala foarte mare, inseamna sa intelegi ca o alta fiinta este in pericol”, a afirmat Cernea.

El a mai spus ca detinerea unui delfin in captivitate reprezinta o forma de cruzime.

Conform acestui proiect de hotarare, incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepsele echivalente prevazute in Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, detinerea in captivitate a delfinilor va fi interzisa, iar delfinii tinuti in captivitate trebuie eliberati in cel mult 12 luni de la intrarea acesteia in vigoare a acestei legi, se mai arata in proiect.

Cernea a mentionat ca in India a fost luata o asemenea decizie inca de anul trecut, delfinii fiind considerati acolo persoane non-umane.

Deputatul a spus că va depune proiectul de lege la începutul sesiunii parlamentare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos