Acasă Stirile zilei Bani Deficitul comercial pe alimente, redus până la 376 milioane euro

Deficitul comercial pe alimente, redus până la 376 milioane euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare a scăzut la 376 milioane euro, fiind al treilea an consecutiv în care se înregistrează scăderi. Totuşi, rămânem în continuare deficitari pe carnea de porc, zahăr şi produse din soia pentru sectorul zootehnic, a declarant ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, citat de capital.ro.

“Reducerea deficitului a fost de 50% în 2011, faţă de 2010, pentru că am avut un an agricol bun în sectorul vegetal, iar exporturile de produse au atins aproape 4 miliarde euro îndeosebi din domeniul cerealelor şi plantelor tehnice”, a spus Fuia.

El a precizat că ceea ce a contat în înregistrarea acestor date potitive a fost anul agricol bun,  care a ajutat exporturile.

“Anul agricol bun ne-a ajutat să vindem mai mult la export. Vrem în continuare să exportăm mai mult şi mai bine, dar pentru asta este nevoie de organizare şi integrarea producţiei agricole, ca să nu mai fim atât de dependenţi de vreme pentru că agricultura nu se face numai cu Dumnezeu, învocând ajutor, se face şi organizându-ne. Revin cu un mesaj de asociere pentru producătorii agricoli, îndeosebi a celor mici. Asocierea ajută producţia şi productivitatea la nivel de exploataţie agricolă”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că România rămâne totuşi deficitară în comerţul cu produse agricole, la carne de porc, zahăr şi produse din soia pentru sectroul zootehnic.
Potrivit datelor MADR, România a exportat în 2011 produse agroalimentare în valoare de 3,912 miliarde euro, cu 851,8 milioane euro mai mult decât în 2010, şi a importat până la un nivel de 4,28 miliarde euro, cu 13,1% mai mult decât cu un an în urmă.