Acasă World Declaratia care ne inspaimanta: “Romania risca sa fie prada Rusiei”

Declaratia care ne inspaimanta: “Romania risca sa fie prada Rusiei”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nici nu a plecat bine din Romania vicepresedintele SUA, Joe Biden care ne asigura de sustinere in fata Rusiei, ca Romania se vede amentintata real de pericolul ofensivei rusesti. Premierul britanic David Cameron a avertizat statele UE, la summit, ca nominalizarea lui Jean-Claude Junker la presedintia CE ar putea avea efecte negative pentru fiecare tara, Romaniei, Bulgariei si Poloniei transmitandu-le ca risca sa ramana fara protectie in fata Rusiei, potrivit Mail on Sunday.

Publicatia Mail on Sunday a prezentat extrase ale discursului pe care premierul David Cameron l-a tinut in fata sefilor de stat si de guvern din tarile UE, cu ocazia reuniunii Consiliului European, in incercarea de a-i convinge sa nu il desemneze pe Jean-Claude Junker pentru postul de presedinte al Comisiei Europene.

„Unele persoane strica reputatia UE pentru ca spun un lucru in public si altul in discutii private. V-o spun direct, veti regreta aceasta decizie. Marea Britanie are o problema cu domnul Juncker din cauza vederilor federaliste ale acestuia. El nu inseamna nimic pentru cetatenii Marii Britanii. Ei nu il cunosc. Cum ar putea sa il stie daca nu a facut niciodata campanie acolo?! De data asta, este problema noastra. Dar, data viitoare, va fi a dumneavoastra. Oricine de la aceasta masa care se opune puternic instituirii postului de presedinte al UE va fi prins in cursa. Prin cedarea puterilor de aparare a intereselor nationale, si dumneavoastra veti ramane fara putere de actiune”, i-a avertizat Cameron pe liderii statelor europene.

Potrivit Mail on Sunday, premierul britanic a trecut apoi la fiecare tara, explicand care ar fi efectele cu care acestea s-ar putea confrunta daca Junker va deveni presedinte al Comisiei Europene. Referindu-se la Letonia, Lituania si Estonia, Cameron a precizat: „Protectia noastra pentru aceste tari este garantata in prezent, dar un alt presedinte (al Comisiei Europene – n.red) ar putea fi de alta parere…”.

Adresandu-se liderilor Poloniei, Romaniei si Bulgariei, Cameron a avertizat: „Am pus interesele dumneavoastra inaintea celor ale Rusiei, dar ce se va intampla daca acest candidat pentru postul de presedinte al CE se va gandi ca acordurile comerciale cu Rusia sunt mai importante?”.

„Iar Grecia a ramas in zona euro, dar daca viitorul presedinte va vrea sa o scoata (din uniunea monetara – n.red)? Vor ajunge intr-o situatie limita”, a continuat Cameron.

In final, David Cameron a avertizat sefii de stat si de guvern ca nu respecta idealurile democratice pe care a fost construita Uniunea Europeana.

„Principiul fundamental al UE este ca liderii statelor membre au dreptul sa decida in astfel de chestiuni. Prin desemnarea domnului Juncker presedinte, asistam la un pas inapoi in aceasta privinta. Comisia Europeana devine creatia Parlamentului European”, a incheiat premierul britanic.

Jean-Claude Juncker a fost desemnat vineri de sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru si doua impotriva (Marea Britanie si Ungaria) in Consiliul European. Junker, candidatul Partidului Popular European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, va trebui sa primeasca si aprobarea Parlamentului European. Votul in PE este programat la jumatatea lunii iulie, iar Junker va trebui sa primeasca cel putin 376 de voturi pentru din totalul de 751. Juncker, in varsta de 59 de ani, fost premier luxemburghez si fost presedinte al Eurogrupului, este adeptul unei viziuni federaliste fata de proiectul Uniunii Europene.

„Este o zi trista pentru Europa; exista riscul diminuarii atributiilor guvernelor nationale”, a reactionat vineri, la conferinta de presa organizata dupa summit, premierul britanic David Cameron. „Le-am transmis liderilor europeni ca ar putea regreta toata viata aceasta nominalizare”, a insistat Cameron, care considera ca Junker este „persoana gresita” pentru functia de presedinte al CE. Premierul conservator britanic a promis organizarea in 2017 a unui referendum pe tema relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana.

Votul Ungariei impotriva nominalizarii lui Jean Claude Junker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene este „un semnal puternic” privind opozitia fata de diminuarea atributiilor statelor membre, a afirmat premierul ungar, Viktor Orban. „Ungaria a trebuit sa transmita Uniunii Europene un semnal puternic ca respinge diminuarea competentelor nationale si modificarea pe ascuns a Tratatului UE”, a spus Viktor Orban. „A fost o chestiune de principiu”, a subliniat Orban, care a votat impotriva nominalizarii lui Junker.