Acasă Cultura Calendar Ortodox Decizie de ultima ora a Bisericii! Romanii vor avea inca doua zile...

Decizie de ultima ora a Bisericii! Romanii vor avea inca doua zile de sarbatoare

Credinciosii ortodocsi vor avea inca doua zile de sarbatoare anul viitor, zile care vor fi praznuite una dupa alta in luna mai.

Astfel, in calendarul crestin-ortodox vor aparea inca patru sfinti, dupa ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat trecerea in randul sfintilor a patru personalitati reprezentative ale vietii duhovnicesti romanesti din secolul al XVIII-lea.

Este vorba despre Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei (1719-1778) si Cuviosii Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei (sec. XVIII). Acestia au fost canonizati, avand datele de praznuire la 15 mai, respectiv, 16 mai, scrie A1.

Mitropolitul Iacob Putneanul s-a nascut la 20 ianuarie 1719 in Bucovina. El se remarca in timpul activitatii sale prin tiparirea de carti bisericesti, un aspect esential in contextul in care anul 2016 este an omagial si al tipografiilor bisericesti in Biserica Ortodoxa Romana.

Sfantul Cuvios Sila s-a nascut in anul 1697 in tinutul Botosanilor, din parinti ortodocsi, Ion si Ioana. in toamna anului 1753, Cuviosul Sila a fost numit staret de catre mitropolitul Moldovei, Sfantul Iacob Putneanul.

Sfantul Cuvios Paisie s-a nascut in anul 1701 si a intrat de tanar in viata monahala. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, si a ajuns egumen la Manastirea Sfantul Ilie, de unde a trecut la Manastirea Rasca.

Sfantul Cuvios Natan s-a nascut in anul 1717, fiind originar din Pascani. A fost mai intai vietuitor si eclesiarh la Manastirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. S-a retras la Sihastria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan.

Articolul precedentRemediul natural care topeste grasimea in opt ore! Este ideal de consumat inainte de culcare
Articolul următorCe se intampla in corpul tau daca bei zilnic un pahat de suc de castravete! Efectele sunt spectaculoase