Acasă Timp liber Spiritualitate Decizia luata de Papa Francisc pentru femeile din toata lumea

Decizia luata de Papa Francisc pentru femeile din toata lumea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Femeile care au avortat si persoanele care le-au ajutat vor putea fi iertate cu ocazia apropiatului An al Milostivirii, potrivit unei initiative a Papei Francisc ce nu influenteaza cu nimic condamnarea acestui act de catre biserica, transmite luni AFP.

Conform dreptului canonic al Bisericii catolice, avortul este un pacat extrem de grav, sanctionat cu excomunicarea automata, in afara cazului in care a fost savarsit sub constrangere. Insa papa, care considera avortul o ‘oroare’, a aratat de cateva ori ca este sensibil la soarta individuala a milioane de femei, printre care multe catolice, care fac anual intreruperi de sarcina.

In contextul in care Jubileul extraordinar, care se va desfasura din decembrie 2015 pana in noiembrie 2016, este o ocazie pentru credinciosii catolici sa ceara iertare pentru pacatele lor, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, coordonator al Jubileului, a anuntat ca avortul face parte dintre pacatele ce vor putea fi iertate in Anul Milostivirii, noteaza Agerpres.

In cadrul Anului Sfant, mii de preoti vor fi trimiși ca ‘misionari’, sa aduca iertarea oamenilor din cele mai indepartate colturi ale planetei si sa le ofere ‘impacarea’, penitenta prezenta in confesiune. ‘Printre posibilitatile de iertare acordate misionarilor milostivirii va fi si avortul’, a spus monseniorul Fisichella.

Episcopii pot autoriza deja cativa sau pe toti preotii din dioceza lor sa ierte aceasta greseala in anumite momente ale unor perioade liturgice, ca Aventul (inaintea Craciunului) sau Postul Pastelui, precum si evenimente speciale, ca de exemplu expunerea in prezent, in dioceza Torino, a Sfantului Giulgiu, a adaugat cardinalul.

Iertarea va putea fi acordata femeilor care au avortat, precum si medicilor si oricarei alte persoane care le-a ajutat, cu conditia sa ‘se caiasca’.

„Avortul ramane un pacat, iar papa nu a decis sa il abroge’, a spus monseniorul Valasio De Paolis, cardinal conservator, temandu-se de neintelegeri in presa. ‘Este normal ca la un Jubileu, cu atat mai mult cu cat este al milostivirii, Biserica…sa inlature toate obstacolele pentru a permite iertarea unui pacat atat de grav ca avortul’, a declarat el in cotidianul La Nazione.

In cadrul Jubileului, papa Francisc intentioneaza sa puna in practica mai multe initiative care sa asigure accesul unui numar cat mai mare de oameni la iertarea pacatelor. Astfel, in loc sa fie obligati sa vina la Roma, sa treaca prin ‘ușile sfinte’ a patru mari bazilici pentru a obtine iertarea pacatelor, credincioșii vor putea trece pur și simplu printr-o ‘ușa sfanta’ din catedrala lor.

Problema avortului este extrem de delicata pentru Biserica, acuzata adesea de lipsa de sensibilitate fata de fetele și femeile violate mai ales in zone și perioade de conflict.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos