Acasă Sanatate De ce nu slabim cand tinem diete cu strictete? Vezi ce spun...

De ce nu slabim cand tinem diete cu strictete? Vezi ce spun nutritionistii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se intampla uneori ca, in perioada in care tinem o anumita dieta, cu strictete chiar, sa nu slabim sau, mai rau, sa ne ingrasam, acest lucru fiind foarte posibil mai ales daca parcurgem o perioada stresanta si in care nivelul cortisolului (hormon al stresului) este crescut, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit specialistului, si in aceste situatii trebuie urmata o dieta anti-stres, care sa aiba in vedere in principal scaderea nivelului de stres la care suntem supusi si secundar — pierderea ponderala.

„Trebuie inteles faptul ca tot ce ingeram — alimente, lichide, medicamente sau fum de tigara — poate adauga sau poate reduce stresul deja existent. Din pacate, stresul inhiba absorbtia nutrientilor in organism si afecteaza profund sistemul cardiovascular. Asadar, alimentele si substantele care ar putea aduce un plus de stres organismului trebuie reduse sau chiar eliminate ca aport. Spre exemplu, cafeina ar trebui inlocuita cu ceai de plante sau apa proaspata cu lamaie si ghimbir. De asemenea, aportul zilnic de alcool trebuie redus la maxim si in situatia in care se beau cantitati foarte mici, in scop clinic, trebuie consumate mari cantitati de apa (alcoolul deshidrateaza organismul)”, explica nutritionistul, conform Agerpres.

In opinia sa, fumatul trebuie si el limitat sau chiar exclus, pentru ca nicotina blocheaza absorbtia antioxidantilor care se gasesc din abundenta in fructe si legume proaspete, iar prezenta lor in organism induce cresterea nivelului serotoninei (hormonul senzatiei de bine), fiind imbunatatita astfel starea de spirit.

Lygia Alexandrescu afirma ca un alt nutrient anti-stres important este zincul, care se poate lua din scoici, paine integrala, nuci si seminte, oua, carne slaba si produse lactate.

„In perioadele stresante organismul poate fi deficitar si in magneziu. Acest aport de magneziu poate fi luat din legume cu pigment verde, rosii, grapefruit, smochine, struguri, morcovi, seminte si nuci. Vitamina C este si ea foarte importanta si se gaseste din belsug in citrice, varza, broccoli, capsuni, afine si kiwi. Dieta anti-stres trebuie sa contina de asemenea si cantitati suficiente de vitamina B — cereale integrale, drojdie, iaurt, curmale, ficat, orez brun, secara si ovaz. Proteinele trebuie, de asemenea, alese cu grija pentru a nu aduce organismului un aport excesiv de grasimi si implicit colesterol — carne de pasare sau de curcan, peste sau soia”, afirma nutritionistul.

Totodata, grasimile alimentare trebuie sa faca parte din aceasta dieta, insa nu sub forma lor saturata.

Astfel se recomanda uleiul de masline, avocado, nucile proaspete (nesarate si neprajite) si semintele de susan.

Potrivit nutritionistului, fibrele se vor lua impreuna cu alti nutrienti esentiali din fructe si legume proaspete, care trebuie consumate de minim cinci ori pe zi, iar alimentele bogate in zahar rafinat trebuie eliminate si pofta de dulce sa fie potolita cu miere naturala sau struguri rosii.

De asemenea, suplimentele naturale pot fi folosite cu succes in combaterea stresului: polenul, ginsengul si calomilul, sub forma de ceai sau capsule. Mesele trebuie sa fie formate din cantitati mici de alimente si sa fie luate de cinci ori pe durata intregii zile.