Acasă Stirile zilei De ce ne INFURIEM? Care sunt ORIGINILE expresiilor faciale ale FURIEI!

De ce ne INFURIEM? Care sunt ORIGINILE expresiilor faciale ale FURIEI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De ce suntem infuriati mai mereu, sau cel putin de ce ne infuriem asa repede? Asta vom afla dupa ce ne vom uita intai in oglinda unde vom observa sprancenele coborate, buzele subtiate si narile largite.

Acum, cercetatorii de la UC Santa Barvara si Universitatea Griffith, din Australia, au identificat avantajele functionale ce au determinat evolutia modului in care arata fata furioasa.

„Expresia este universala, in toate culturile, chiar si copiii orbi din nastere fac aceeasi fata fara sa o fi vazut vreodata”, a declarat coordonatoarea studiului, Aaron Sell, lector la Scoala de Criminologie de la Univ. Griffith.

Exprimarea furiei implica sapte grupuri musculare distincte care se contracta intr-o maniera stereotipica. Oamenii de stiinta au vrut sa inteleaga de ce evolutia a ales aceste contractii musculare pentru a semnaliza stadiul emotional al furiei.

Cercetarea curenta face parte dintr-un set mai mare de studii care examineaza functia evolutiva a furiei.

„Cercetarile noastre anterioare au aratat ca furia a evoluat pentru a motiva un comporament de negociere eficient in timpul conflictelor de interese”, spune Sell.

Cu cat un individ poate face mai mult rau, noteaza Leda Cosmider, cu atat are mai multa putere de negociere. Cosmides, profesoara de psihologie la UCSB, este coautoare a studiului, alaturi de John Tooby, profesor de antropologie la UCSB.

„Acest principiu general de negociere prin amenintare se aplica si la oameni”, spune Tooby.

„In studii precedente am putut confirma predictiile ca barbatii mai puternici se enerveaza mai repede, se lupta mai des, se simt indreptatiti mai mult la tratamente inegale, rezolva conflicte pentru a fi mai mult in favoarea lor si sustin mai des solutiile militare decat barbatii care sunt mai putin puternici fizic”.

Incepand de la ipoteza ca furia este o emotie de negociere, cercetatorii au considerat ca primul pas este comunicarea catre cealalta parte ca evenimentul care a declansat furia nu este acceptabil si conflictul nu se va sfarsi pana cand un acord implicit nu va fi atins. Acesta, spun ei, este motivul pentru care emotia furiei are o expresie faciala asociata.

„Dar fata furioasa nu numai ca semnalizeaza aparitia unui conflict”, spune Sell.

„Orice afisare faciala distincta ar putea face asta. Am avut ipoteza ca fata furioasa si-a evoluat forma specifica pentru ca livreaza ceva mai mult pentru cel care o exprima: fiecare element este proiectat pentru a ajuta la intimidarea altora facand individul furios sa para mai capabil de a face rau daca nu i se face pe plac”.

Pentru stramosii nostri, noteaza Cosmides, forta mai mare in partea superioara a corpului a dus la o abilitate mai mare de a face rau; deci ipoteza era ca fata furioasa ar trebui sa faca peroana respectiva sa para mai puternica.

Folosind fete generate pe computer, oamenii de stiinta au demonstrat ca fiecare dintre componentele individuale ale fetei furioase faceau persoanele generate digital sa para mai puternice. De exemplu, cea mai comuna caracteristica a fetei furioase sunt sprancenele coborate. Cercetatorii au realizat o imagine digitala a unei fete umane obisnuite, iar apoi au modificat-o in doua moduri: o fotografie arata sprancenele coborate, cealalta fiind cu sprancenele ridicate.

„Numai prin aceasta diferenta, nicio fata nu parea «furioasa»”, a spus Sell. „Dar cand aceste doua fete au fost aratate subiectilor, acestia au raportat ca fata cu sprancene coborate parea ca apartinea unui om mai puternic din punct de vedere fizic”.

Experimentul a fost repetat, pe rand, cu fiecare componenta majora specifica fetei furioase clasice – oasele obrajilor ridicate, buzele ingustate si scoase in afara, gura ridicata (ca forma de sfidare), narile largite si barbia scoasa in afara si ridicata. Dupa cum a fost prezis, prezenta in sine a oricarei contractii musculare i-a facut pe observatori sa considere ca persoana respectiva este mai puternica din punct de vedere fizic.

„Cercetarile noastre precedente au aratat ca oamenii sunt exceptional de buni la evaluarea abilitatii de lupta doar prin observarea fetei cuiva”, a declarat Sell. „Din moment ce oamenii care sunt judecati a fi mai puternici obtin ce doresc mai des, cercetatorii au concluzionat ca explicatia pentru evolutia formei fetei umane infuriate este suprinzator de usoara – este o afisare a amenintarii”.

Aceste afisari – asemenea celor ale altor animale – sunt compuse din exagerari ale indiciilor ale abilitatii de lupta, continua Sell.

„Deci un barbat isi va umfla pieptul, va sta drept si isi va modifica fata pentru a parea ca este mai puternic. Functia fetei infuriate este intimidarea”, a adaugat Cosmides, „la fel ca o broasca ce se va umfla sau un babuin care isi va arata caninii”.

Dupa cum a explicat Tooby, „are sens de ce evolutia a selectat aceasta anumita afisare faciala pentru a aparea odata cu furia. Furia este declansata de refuzul de a accepta situatia, iar fata imediat se organizeaza pentru a arata celeilalte parti costurile refuzului de a face situatia mai acceptabila. Ce este mai placut la aceste rezultate este ca nicio caracteristica a fetei infuriate nu pare sa fie arbitrara; toate livreaza acelasi mesaj”.

Conform lui Sell, cercetatorii stiu ca acest lucru este adevarat pentru ca fiecare din cele sapte componente are acelasi efect.

„In analiza finala, poti considera fata infuriata ca fiind o constelatie de caracteristici, fiecare facandu-te sa pari mai inspaimantator”.

Sursa: scienceworld.ro