Societatea Universala a Hinduismului, o organizatie nonguvernamentala cu sediul in SUA si care promoveaza hinduismul, cere demisia presedintelui Traian Basescu. Anuntul a fost postat pe site-ul ONG-ului si vine dupa ce Traian Basescu a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru declaratiile facute in 2010 despre romii nomazi.

Rajan Zed, presedintele Societatii Universale a Hinduismului (USH), apreciaza ca Traian Basescu nu mai are legitimitatea morala de a ramane presedinte dupa ce a facut astfel de afirmatii despre un grup etnic.

Cum ar putea un presedinte sa reprezinte o tara cand are astfel de prejudecati despre un grup etnic al populatiei tarii?, a spus Rajan Zed, adaugand ca se va adresa Uniunii Europene daca Basescu nu va demisiona.

Potrivit propriului site, Societatea Universala a Hinduismului (USH), cu sediul in Nevada (SUA), este o organizatie filosofica, religioasa, culturala si educationala care are ca scop promovarea identitatii comunitatii hinduse si a dialogului interreligios.

Declaratiile pentru care seful statului roman a fost amendat au fost facute de catre acesta in noiembrie 2010, la Ljubljana. Hotararea a fost luata in sedinta de luni a Colegiului director al CNCD, cu sase voturi „pentru” si doua „impotriva”.

CNCD a hotarat ca afirmatia presedintelui Traian Basescu din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi „foarte putini vor sa munceasca” si „multi dintre ei, in mod tradttional, traiesc din ce fura” reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma. „Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare”, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.