Preturile actuale la sistemul de asigurari RCA sunt excesive pentru pu­terea financiara de care dispun tinerii, iar o masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita, spune premierul Ponta, precizand ca sprijina cererea ministrului Valcov de reanalizare a sistemului.

„Sprijin initiativa ministrului Darius Valcov de a cere ASF reanalizarea siste­mului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor! Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita!”, scrie Ponta pe Facebook.

Ministrul finantelor publice, Darius Valcov, solicita conducerii Auto­ritatii pentru Supraveghere Finan­ciara (ASF) sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul de asigurari RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru ca majoritatea acestora nu-si permit sa plateasca tarife de peste 2.000 lei. Spre exemplu, o persoana de 24 de ani, care are carnet de conducere categoria B de mai putin de un an, va plati o polita RCA de 12 luni intre 2.500 de lei si chiar pana la peste 4.800 de lei la unele societati de asigurare pentru un automobil cu motor diesel de 1,6 litri si 105 CP cum este spre exemplu un Volkswagen Golf din 2010. Spre comparatie, pentru acelasi autoturism, o polita CASCO pentru 12 luni porneste de la circa 2.700 de lei.

Pe masura ce experienta soferilor creste, scade si valoarea politei RCA. In cazul unui sofer de 29 de ani, ce are permis de 11 ani, polita RCA pe 12 luni pentru un autoturism cu motor pe benzina de 1,4 litri porneste de la putin peste 700 de lei.

„Actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc. Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei. Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor“, a declarat ministrul finan­telor.

Sursa: realitatea.net