Datele de expirare nu indica siguranta produselor! Cat timp pot fi consumate dupa termenul inscris pe ambalaj?

335

Oamenii arunca anual tone de alimente, iar majoritatea celor care o fac verifica, in acest sens, eticheta de expirare a produsului. Iata ca de azi inainte nu mai trebuie sa procedam asa, pentru ca datele respective nu sunt intotdeauna ceea ce par.

Consiliul National de Protejare a Resurselor a aratat ca datele de expirare nu indica siguranta produselor, fiind mai degraba niste indici legati de perioada in care produsul sa fie pastrat pe stoc.

Alte variatii ca „a se consuma pana la” sau „valabil pana la” indica, de obicei, estimarea producatorului in legatura cu prospetimea optima a produsului, si nu informatia legata de momentul in care nu mai poate fi consumat.

Asadar, aceste date pot fi destul de incerte….

Pentru a fi mai sigur in legatura cu conditiile in care intentionezi sa iti consumi alimentele, trebuie sa acorzi mai multa atentie datei cand au fost cumparate si datei cand au fost deschise.

Acestea sunt datele reale de expirare ale celor mai populare produse astfel:

Laptele

In cele mai multe cazuri, termenul de valabilitate a laptelui este de doua saptamani de la ziua inscriptionata ca valabilitate, insa sfatul nostru este sa il mirosi inainte de a-l bea, iar daca ti se pare acru, sa il arunci iar daca nu este acru, chiar daca acesta a expirat, poti sa-l consumi fara probleme.

Mierea

Mierea poate rezista foarte mult timp, practic o viata intreaga, avand in vedere ca nu se evapora, asa ca mierea nu trebuie niciodata aruncata

Ciocolata

Ciocolata la cutie poate rezista 6-9 luni la temperatura camerei si pana la 18 luni daca este inghetata.

Carnea de pasare, nepreparata

Poate fi pastrata la congelator timp de 9 luni, iar la frigider – cateva zile de la cumparare.

Untul de arahide

Borcanul cu unt de arahide poate rezista pana la 4 luni in camara, dupa ce a fost deschis.

Iaurtul

Iaurtul din comert poate rezista 1-2 saptamani dupa expirarea datei de valabilitate, si pana la 1-2 luni daca este congelat.

Ouale

Daca vei congela ouale, acestea pot tine pana la 1 an, iar daca doar le pastrezi in camara, termenul este de 3-5 saptamani de la cumparare.

Pestele

Somonul congelat poate fi pastrat la congelator 2-3 luni pentru a-si mentine proprietatile, in vreme ce somonul tinut la frigider trebuie consumat in maxim 1-2 zile.

Sursa: Secretele

!-- Composite Start -->
Loading...
<