Acasă Stirile zilei Justitia DAN SOVA, urmarit PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENTA in dosarul lui Hrebenciuc!

DAN SOVA, urmarit PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENTA in dosarul lui Hrebenciuc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova este urmarit penal in noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse, pentru a evita ca o eventuala condamnare a deputatului sa fie pusa in executare, dar si pentru ca Miron Mitrea sa nu faca inchisoare, daca va fi condamnat definitiv.

Potrivit DNA, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului respectiv si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, „si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse”.

Potrivit unor surse judiciare, respectivul coleg de partid al lui Hrebenciuc este Dan Sova. Acesta este la DNA, unde a ajuns luni dupa-amiaza, la scurt timp dupa plecarea lui Hrebenciuc, deputatul fiind anuntat ca este urmarit penal.
Procurorii sustin ca, in timpul intalnirii care a avut loc in acea zi, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Hrebenciuc in dosarul privind retrocedarile ilegale de paduri, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.

Hrebenciuc i-ar fi cerut sa se asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau din PSD ar fi acceptat-o.

DNA a precizat ca propunera a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii”.

Surse judiciare au declarat ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului sau din PSD, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

„Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este invinuit in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala. Intrucat abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei”, arata DNA.

Dan Sova ar fi promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, in conditiile in care el nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect.

„In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului sau de partid ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina”, au precizat procurorii.

DNA a mentionat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In conditiile in care a rezultat suspiciunea savarsirii de noi infractiuni de catre Hrebenciuc Viorel, in completare la solicitarea transmisa in 17 octombrie privind sesizarea ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, procurorul sef al DNA a trimis procurorului general al Romaniei ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale fata de deputatul Hrebenciuc Viorel, emisa in 20 octombrie in acest nou dosar penal.

„Transmiterea noului document este justificata prin aceea ca, la momentul intocmirii referatului de incuviintare a arestarii preventive a inculpatului Viorel Hrebenciuc, nu a fost cunoscut procurorilor DNA noua imprejurare, iar aceasta este considerata esentiala pentru solutionarea cererii inaintate la data de 17 octombrie 2014 catre Camera Deputatilor”, a precizat DNA.

Sova nu a dorit sa faca declaratii la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit anchetatorilor care instrumenteaza noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc, acesta a aflat chiar de la un angajat al DNA ca este interceptat si, pe de alta parte, i-a promis unui coleg din PSD ca il va sprijini sa ajunga presedinte al partidului, daca initiaza o lege privind amnistierea si gratierea unor pedepse.

Procurorii anticoruptie sustin ca Hrebenciuc , la doua zile dupa ce a fost audiat la DNA Brasov in dosarul retrocedarilor, „si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse”, promitandu-i respectivului sprijin pentru a deveni presedinte al PSD.

Pe de alta parte, tot Hrebenciuc ar fi intreprins demersuri pentru a obtine informatii cu privire la anchetele penale derulate de DNA fata de el, promitand in schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, in asa fel incat sa obtina diverse foloase necuvenite pentru persoanele care il ajuta cu astfel de informatii.

Deputatul PSD ar fi aflat ca este interceptat chiar de la un angajat al DNA.

Aceleasi surse judiciare spun ca angajatul DNA care i-ar fi dat informatii lui Hrebenciuc nu s-a autodenuntat, ci a fost prins de anchetatori.

DNA a precizat ca in acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos