Acasă Politic Dacian Ciolos a fost chemat la raport in Senat in cazul Antenelor!...

Dacian Ciolos a fost chemat la raport in Senat in cazul Antenelor! Vezi ce lectie le-a tinut senatorilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Dacian Ciolos a venit in plenul Senatului sa explice deciziile ANAF in cazul trustului Intact. Seful Guvernului a trebuit sa explice ca pentru o clasa de nivel gimnazial situatia in cazul televiziunilor din trustul Intact.

„Decizia ANAF nu vizeaza activitatea jurnalistilor. Posturile tv nu isi pierd licentele, incetarea emisiei este intotdeauna apanajul CNA si nu s-a pus problema in acest sens. in ciuda afirmatiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile in discutie, pentru simplul motiv ca suntem abia la inceputul unui proces legal de intrare in posesie si valorificare a unui bun al statului, care va putea sa mai dureze inca luni bune”, a spus prim-ministrul, miercuri, in plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica actiunea institutiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Totodata, el a precizat ca nu exista un cadru legal in prezent care sa permita incheierea unui contract de inchiriere de catre Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

„La ora actuala, singura forma de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementata de Ordonanta 14/2007, care presupune doar vânzarea bunurilor, ca forma de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat si de CCR prin decizia 859/2015, publicata in 10 februarie. Astfel, CCR constata ca statul nu poate opta, in sensul pastrarii in proprietatea lui privata, a unui bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privata in cea publica decât printr-o interventie legislativa. (…) in caz contrar, se aplica exclusiv prevederile ordonantei 14/2007, respectiv vânzarea bunului. Asadar nu exista cadru legal in momentul de fata care sa permita incheierea unui contract de inchiriere de catre Guvern cu locatarii imobilului respectiv”, a spus el, citat de Agerpres.

Dacian Ciolos a mentionat ca posturile de televiziune ale grupului de presa Intact au contract de inchiriere cu fostul locatar si nu cu ANAF.

„Potrivit hotarârii judecatoresti, bunul a fost trecut in proprietatea privata a statului, liber de orice sarcini. Deci, automat, si contractele de inchiriere care existau inainte de aceasta decizie judecatoreasca isi incetau activitatea”, a mai spus prim-ministrul.

Dacian Ciolos a subliniat ca nu este vorba despre un atac la dreptul de libera exprimare sau libertatea presei, deoarece o institutie a statului a decis sa aplice o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva. El a subliniat ca ANAF a actionat in virtutea atributiilor legale, ca si organ de executare.

„Pe 8 februarie 2016, in cadrul unei sedinte conduse de fostul presedinte ANAF, s-a decis punerea in aplicare a unei sentinte definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisa pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de aceasta decizie, dar nici nu trebuia sa fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finante, pentru ca ANAF avea, conform legii, intreaga autoritate pentru aceasta activitate. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca in instanta notificarea oficiala si va fi, evident, decizia unui judecator ce se va intâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecatoresti, este statul român si in aceasta situatie este datoria institutiilor statului sa isi valorifice aceste bunuri asa cum ele sunt atribuite prin decizia definitiva a instantei”, a declarat premierul.

El a mentionat ca termenul dat pentru evacuare voluntara este stipulat de Codul de procedura civila, nu de ANAF.

„Acesta este cinci zile, conform legii, si se aplica tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu este o decizie specifica ANAF, in acest caz, termenul de cinci zile. Nu exista in lege termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activitati. Daca nu se aplica termenul, atunci ANAF incalca prevederile legale si ar fi putut fi acuzat de discriminare”, a precizat Dacian Ciolos.

Imobilele in care isi desfasoara activitatea posturile de televiziune ale grupului de presa Intact trebuie evacuate in termen de cinci zile, in urma notificarii primite, luni, de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, care pune in executare sentinta penala ramasa definitiva.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos