Acasă Timp liber Auto Dacia va fi istorie! Francezii de la Renault ameninta ca pleaca din...

Dacia va fi istorie! Francezii de la Renault ameninta ca pleaca din Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fabrica Dacia ar putea fi mutata din Romania in Maroc in conditiile in care statul pune impozite pe cifra de afaceri, mareste salariul minim pe economie fabulos iar autostrada Pitesti-Sibiu nici nu a fost creionata. Termenul limita este de maxim cinci ani de zile dupa care Dacia va fi istorie.

Francezii de la Dacia au dat saptamana trecuta ultimatum Guvernului: daca autostrada Pitesti-Sibiu nu este gata in cinci ani, compania renunta la uzina de la Mioveni pentru a-si muta productia in Maroc. „Ceea ce asteptam cu adevarat din partea Guvernului este ca autostrada sa fie terminata pana in 2020”, a spus Nicolas Maure, presedintele Dacia.

Declaratia vine in conditiile in care autostrada nu are nici macar un traseu exact pe hartie. Mai sunt, insa, si pretentiile salariale ale muncitorilor, care ii pot determina pe manageri sa inchida portile, informeaza Digi24.

”As spune ca nu este niciun pericol pentru moment. Este evident ca trebuie sa ajungem la o intelegere cu sindicatele in ceea ce priveste cresterea moderata a salariilor si introducerea progresiva a robotizarii”, a adaugat Nicolas Maure, citat de Digi24. Salariul mediu de la Mioveni este de peste doua ori mai mare decat la fabrica din Tanger, care deocamdata produce la jumatate fata de uzina de la noi.

In plus, uzina din Maroc, care va fi cea mai mare fabrica auto a grupului Renault, are avantajul amplasarii, pe cand, prin Romania, trailerele care transporta masinile pierd timp din cauza drumurilor proaste.

Pierdem 13% din PIB!

Industria auto din Romania are peste 600 de companii si 206.000 de angajati. Cu o cifra de afaceri de 22 miliarde de euro, ea asigura 13% din PIB, fiind raspunzatoare de jumatate din exporturile Romaniei. Desi este vitala pentru intreaga tara, infrastructura rutiera a fost ignorata de toate guvernele post-decembriste.

Masinile Dacia, produse in Romania, ajung in peste 100 de tari, insa lipsa unei sosele de mare viteza intre Mioveni si granita intarzie exporturile spre vestul Europei. Seful companiei Renault inca mai gaseste resurse sa glumeasca pe seama intarzierii acestui proiect de infrastructura vital pentru economia Romaniei.

Yves Caracatzanis, director general Dacia Renault: „In Romania, infrastructura de internet functioneaza mult mai bine decat in alte tari. Asa ca am incredere: daca s-a reusit in domeniul internetului se poate reusi si in domeniul rutier. Infrastructura nu este pentru Dacia sau pentru alte companii, ci pentru romani si Romania”.

Guvernul pregateste o lege a achizitiilor strategice in infrastructura, aparare si energie, pentru derularea mai rapida a licitatiilor. Pana atunci, proiectul autostrazii Sibiu-Pitesti treneaza: nu are inca studiul de fezabilitate, insa autoritatile promit ca vor lansa licitatiile de constructie in vara asta pentru doua loturi de aproximativ 40 de kilometri.

Gabriel Sicoe, presedinte ACAROM: „Autoritatile romane ne-au informat ca lucreaza la simplificarea procedurilor de lansare in licitatie si eliminarea posibilitatilor de a contesta, contestare la contestatie”.