Cum va fi vremea in tara. ANM prognozeaza spre finalul saptamanii ninsori in toata Romania si precipitatii importante cantitativ.

In Banat, in intervalul 14 – 16 ianuarie, valorile termice vor marca o crestere. Maximele diurne vor atinge, in medie, 8..9 grade, iar minimele nocturne vor deveni pozitive, pana la valori de 2…3 grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta data. Intre 17 si 21 ianuarie vremea se va raci usor de la o zi la alta, mediile termice devenind apropiate de valorile normale climatologic pentru utlima decada din ianuarie. Dupa data de 22 ianuarie temperaturile vor creste din nou.

Probabilitatea pentru precipitatii (predominant ploi in primele zile, apoi mai ales ninsori) se va mentine pe tot parcursul intervalului, dar acestea vor fi mai importante cantitativ intre 15 si 19 ianuarie.

Crisana: Vremea se va incalzi la inceputul perioadei de prognoza, cand valorile termice vor fi pozitive atat ziua cat si noaptea. Intre 16 si 21 ianuarie va avea loc o racire treptata si regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru a doua decada a lunii ianuarie, cu medii ale maximelor diurne situate in jurul limitei de inghet si ale minimelor nocturne de aproximativ -6 grade. In ultimele zile ale intervalului de prognoza mediile temperaturilor diurne vor redeveni pozitive, iar minimele nocturne vor mai creste, in medie, cu 2…3 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii mai insemnate cantitativ va fi semnificativa in intervalul 15 – 19 ianuarie, cand vor predomina ploile si lapovitele, dar si in rest vor fi precipitatii, predominant ninsori dupa data de 18 – 19 ianuarie.

In Transilvania, la inceputul intervalului va avea loc o crestere a temperaturii aerului cu aproximativ 6 grade, fapt ce va determina valori maxime diurne ce vor atinge, in medie, 6 grade in jurul datei de 16 ianuarie, cand minimele nocturne se vor situa in jurul valorii de 0 grade.

In intervalul 17 – 22 ianuarie vremea se va raci de la o zi la alta, spre maxime diurne de -4…-3 grade si minime nocturne ce vor scadea, in medie, pana la -10 grade. In ultimele zile ale prognozei o usoara tendinta de incalzire va determina cresterea valorilor termice cu 2…3 grade.

Probabilitatea de precipitatii mai consistente va creste intre 16 si 19 ianuarie si, din nou, in jurul datei de 22 ianuarie. In restul intervalului precipitatiile, locale, vor fi in general slabe cantitativ.

Maramures: In intervalul 14-16 ianuarie, vremea se va incalzi, pentru ca intre 17 si 21 ianuarie sa se produca o noua racire care va aduce regimul termic la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Prin urmare, in jurul datei de 21 ianuarie, maximele diurne vor atinge, in medie, -4 grade, iar minimele nocturne vor scadea spre -9 grade. Ulterior, va avea loc o crestere usoara si treptata a temperaturilor, spre 0 grade ziua si -7… -6 noaptea la sfarsitul intervalului de prognoza.

Probabilitatea pentru precipitatii (mixte la inceput, apoi mai ales ninsori) se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, dar intre 15 si 19 ianuarie precipitatiile se vor semnala pe arii extinse si pot fi mai importante cantitativ.

In Moldova, vremea se va incalzi semnificativ in primele zile ale intervalului de prognoza, astfel incat pe 16 ianuarie minimele nocturne vor atinge valoarea medie de 0 grade Celsius, iar maximele se vor situa in jurul a 7 grade. Va urma o racire treptata in zilele urmatoare, pe 22…23 ianuarie urmand ca temperaturile sa fie cu aproximativ 10 grade mai scazute.

In ultima parte a perioadei de prognoza vremea se va incalzi usor, mediile termice devenind apropiate de valorile climatologic normale pentru ultima decada a lunii ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitatii, mixte la inceput apoi predominant ninsori, va creste in intervalul 18 – 20 ianuarie. In rest, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ si se vor semnala pe arii relativ restranse.

Dobrogea: Temperatura aerului va marca o crestere in primele zile, vremea devenind calda pentru mijlocul lunii ianuarie, cu medii ale valorilor maxime de aproximativ 11 grade si ale minimelor nocturne de 4…5 grade. Ulterior, va urma o racire, valorile termice devenind cu 10…11 grade mai scazute, spre 1…2 grade ziua si -5…-4 grade noaptea in jurul datei de 22 ianuarie. In ultima parte a intervalului de prognoza temperaturile vor creste usor si treptat spre valori normale climatologic in aceasta perioada a anului.

Probabilitatea pentru precipitatii, la inceput ploi, apoi si lapovite sau ninsori, va fi mai mare dupa data de 16 ianuarie, dar mai ales in intervalul 18-20 ianuarie.

In Muntenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o incalzire simtitoare a vremii, care va conduce la valori termice diurne de 10…12 grade si minime nocturne de aproximativ 3 grade in jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior, un proces de racire treptata va determina scaderea temperaturilor cu 10 grade pana pe data de 23 ianuarie, pentru ca in ultimele zile ale prognozei vremea sa se incalzeasca usor, devenind normala termic pentru ultima decada a lunii ianuarie.

In intervalul 15-17 ianuarie local va ploua slab, iar dupa 18 ianuarie creste probabilitatea pentru precipitatii mixte si ninsori, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse intre 18 si 20 ianuarie.

Oltenia: Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme in incalzire treptata, vremea devenind calda pentru jumatatea lunii, in jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior un nou proces de racire va determina scaderea valorilor termice cu aproximativ 7…8 grade, urmand ca pe 23 ianuarie mediile maximelor sa atinga pragul de inghet, 0 grade, iar minimele nocturne sa se situeze in jurul valorii de -6 grade. Spre sfarsitul perioadei de prognoza temperaturile vor creste usor de la o zi la alta, vremea redevenind normala termic pentru ultima decada a lunii ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitatii (ploaie la inceput, apoi si lapovita si ninsoare) se va mentine relativ ridicata dupa 15 ianuarie, dar mai ales in jurul datei de 18 – 19 ianuarie.

La munte, la inceputul intervalului de prognoza vremea se va incalzi, pana la valori nocturne de -2 grade si maxime diurne pozitive, in medie. Dupa data de 16 ianuarie va avea loc un proces de racire, vremea devenind geroasa in cursul noptilor si rece ziua, pana pe 22…23 ianuarie. In ultimele zile ale prognozei temperaturile vor fi in crestere usoara.

Probabilitatea pentru precipitatii, mai ales sub forma de ninsoare, va fi mai mare dupa data de 15 ianuarie.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.