Acasă Stirile zilei Cum se formeaza AMINTIRILE in timpul somnului

Cum se formeaza AMINTIRILE in timpul somnului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anumite parti ale creierului nostru sunt inchise in timpul somnului, dar alte regiuni raman active, revizuind evenimentele de peste zi si construind amintirile.

Cercetarile anterioare sugerau ca acest proces critic de creare a memoriei depinde de hippocampus care comunica cu neocortexul in timpul somnului. Dar un nou studiu arata ca principala interfata intre cele doua regiuni – cortexul entorhinal – joaca si un rol important in formarea memoriei.

Mayank Mehta, profesor de neurofizica la UCLA, si echipa sa au examinat aceste trei regiuni ale creierului la soareci. Ei au descoperit ca cortexul entorhinal prezinta o activitate persistenta chiar si cand se afla sub anestezie. La oameni, activitatea persistenta joaca un rol de mediator al memoriei „de lucur” in timp ce suntem treji, ca atunci cand ne concentram sa ne aducem aminte numere de telefon sau adresele. Asa ca cercetatorii au fost surprinsi sa vada atata activitate in timp ce soarecii erau anesteziati si nu putea simti, auzi sau mirosi nimic.

Cercetatorii au mai descoperit ca hippocampusul nu conduce procesul, asa cum se credea inainte.

Ei au aflat ca activarea neocortexului a declansat activitatea persistenta in cortexul entorhinal, care a continuat chiar si cand neocortexul a devenit inactiv. Activitatea persisenta din cortexul entorhinal, in schimb, a provocat activitate in hippocampus.

„Acest lucru sugereaza ca orice se intampla in timpul somnului nu se intampla asa cum credeam noi. Exista mai multi jucatori implicati, asa ca dialogul este mult mai complex, iar directia comunicarii este inversa fata de ce stiam noi”, a declarat Mehta.

Noi informatii despre rolul cortexului entorhinal i-ar putea ajuta pe cercetatorii care studiaza boala Alzheimer’s, care incepe in acea parte a creierului. Studiul a fost publicat pt 7 octombrie in revista Nature Neuroscience.