Acasă Life Dezvoltare Personala Cum sa reactionezi la critici! Vezi metoda lui Steve Jobs!

Cum sa reactionezi la critici! Vezi metoda lui Steve Jobs!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Cu unii oameni este imposibil sa ai un dialog normal. Pentru a nu permite oamenilor sa te insulte, tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. incearca sa anticipezi critica
Daca prezinti un discurs sau un proiect, imagineaza-ti care puncte ar putea sa trezeasca critica auditoriului. Probabil, cineva ti-a prezentat deja aceste observatii, la care nu ai putut avea un raspuns. Anticipeaza ce ai putea raspunde. Avand in cap eventuale raspunsuri, iti va fi mai usor sa reactionezi la cuvintele neplacute.

2. Nu raspunde imediat
Nu te infuria si nu raspunde imediat. Bea apa, aduna-ti gandurile si alege cuvintele potrivite.

3. incepe cu o fraza prietenoasa
Jobs si-a inceput sfatul in felul urmator: „Cand incerci sa schimbi ceva, cea mai dificila sarcina este ca oamenii care dau o asemenea intrebare au, intr-un fel sau altul, dreptate”. El si-a simplificat raspunsul si, la prima privire, parca ar fi fost de acord cu oponentul, insa continuarea discursului a aratat ca nu este asa.

4. Raspunde la intrebarea pe care ai fi vrut sa o auzi
Chiar daca Jobs a fost intrebat despre un limbaj de programare concurent sau despre viata personala, el nu a raspuns la aceste intrebari. Aceasta tehnica este utilizata si de politicieni si functioneaza de fiecare data.

5. intr-un final recunoaste-ti greselile, insa ramai de partea echipei tale
Trebuie sa fii cel mai mare sustinator al tau. Mai ales la inceput de drum, atunci cand te poti baza doar pe sine si pe echipa ta. Recunoaste ca ai facut greseli, spune ce lectii ai invatat, insa dupa asta este absolut important sa mentionezi ca tu si echipa ta munciti foarte mult si meritati sa fiti sustinuti.

De exemplu, Jobs isi incheia discutiile asa: „Vom gasi greselile si le vom corecta. insa ceea ce trebuie sa fac acum este sa-mi sustin echipa, care se afla la o etapa foarte importanta si munceste enorm”, arata dozadesucces.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos