Acasă Life Cum reciclam uleiul de bucatarie in sapun lichid pentru vase

Cum reciclam uleiul de bucatarie in sapun lichid pentru vase

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De ce sa aruncam uleiul folosit in bucatarie si sa nu-l reciclam, transformandu-l in sapun lichid pentru vase? Cum sa faci un detergent de vase ecologic si ieftin?

E foarte simplu si la indemana oricui. Avem nevoie de un bidon de plastic de 5 litri sau un pet de apa de 5 litri, pe care il putem astfel refolosi, o lingura de lemn, o galeata de plastic, manusi de guma, o masca si ingredientele pentru sapun lichid de vase:

375ml ulei de floarea soarelui sau de masline folosit 

3 litri de apa

75 de grame de soda caustica

1 lingurita de sare

Este recomandabil ca operatiunea sa se desfasoare in aer liber, pentru a nu inhala gazele emanate la amestecul ingredientelor. Soda caustica nu trebuie sa intre in contact cu mucoasele si cu pielea si trebuie sa avem grija sa nu respiram gazele produse.

Pasii sunt urmatorii:

1. Se amesteca soda cu apa, cu mare atentie sa nu inspirati gazele produse in reactie. Amestecam bine pana cand toata soda s-a dizolvat.

2. Adaugam putin cate putin uleiul uzat, amestecand in acelasi sens. Adaugam si lingurita de sare si daca doriti se pot pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta.

3. Punem amestecul in bidonul de plastic sau in petul de 5 litri si il agitam de doua ori pe zi. Se pastreaza asa cu capac intr-un loc ferit de lumina si uscat, departe de accesul copiilor si semnalizat cu un marker,  ca sa nu bea cineva din casa din el.

4. Dupa 15 zile, sapunul lichid pentru vase e gata pentru a fi utilizat.