Acasă Politic CUM MANIPULEAZA RUSIA PROCESUL POLITIC din Romania. Dezvaluie cea mai importanta agentie...

CUM MANIPULEAZA RUSIA PROCESUL POLITIC din Romania. Dezvaluie cea mai importanta agentie de analiza militara

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

George Friedman, fondatorul Stratfor, cea mai respectata agentie de analize militare la nivel mondial, sustine ca Rusia isi foloseste serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania si creeaza retele de influenta economica. Scopul acestor actiuni este simplu: opozitia fata de Moscova sa devina mult prea costisitoare pentru Bucuresti.

SUA si-au dat seama ca „amenintarea ruseasca la adresa Ucrainei este permanenta si orice se intampla in Ucraina se extinde si asupra unor tari precum Romania, spune el. Iar Romania conteaza pentru Rusia din doua motive. In primul rand, Romania este la Marea Neagra, iar Marea Neagra reprezinta accesul maritim sudic al Rusiei catre lume. Din acest motiv era necesara luarea Sevastopolului si de aceea Odessa conteaza atat de mult. Rusii sunt constienti ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. In plus, fortele aeriene americane din Romania si navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor”, scrie presedintele Straftor, George Friedman, intr-o analiza facuta dupa vizita din Romania, la 22 mai.

In urma discutiilor avute la Bucuresti, Friedman noteaza ca din punctul de vedere al romanilor „rusii isi extind influenta in regiune, in special in Romania”. In acest sens, rusii apeleaza la „metode traditionale, folosindu-si serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania”, noteaza analistul american. Totodata, rusii utilizeaza relatiile comerciale pentru a crea retele de influenta economica, astfel incat pentru Romania sa fie costisitoare rezistenta la actiunile lor. „Rusii sunt in special adeptii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale si a altor companii energetice rusesti in vederea achizitionarii firmelor regionale si romanesti. Afacerile sunt intotdeauna atractive pentru ambele parti, din punct de vedere economic, dar ele au si scopul de a-i plasa pe rusi intr-o pozitie din care pot influenta atat politica energetica, dar si dinamica politica”, scrie presedintele Straftor.

In opinia sa, Rusia practica, astfel, „un imperialism comercial”, prin folosirea relatiilor economice, in special in domeniul energiei, pentru a putea influenta sistemul politic, atunci cand interesele sale sunt amenintate.

Presedintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la Bucuresti, la 22 mai.

El a fost primit, la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de „anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa”, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos