Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Daniel, indeamna in Pastorala de Craciun „sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei”, sperand totodata ca valorile crestine „ne vor ajuta (…) sa contribuim mai mult la construirea Catedralei Manturii Neamului”.

Patriarhul vorbeste in Pastorala si despre romanii din diaspora. „Sa nu uitam in rugaciunile noastre si in faptele iubirii noastre fratesti de Craciun si de Anul Nou nici pe fratii nostri romani care se afla departe de tara si de casa, dincolo de granitele Romaniei. Ne rugam Domnului Iisus Hristos sa le daruiasca ajutor in viata si in pastrarea si cultivarea credintei ortodoxe si a spiritualitatii romanesti, pentru ca munca sau studiul lor in strainatate sa nu devina indepartare sau instrainare spirituala de cei dragi ai lor din Romania”

PF Daniel spune, la inceputul Pastoralei, ca sarbatoarea Nasterii Domnului este, „mai intai de toate, sarbatoarea iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni”. „Fiul lui Dumnezeu Cel vesnic S-a pogorat din ceruri, S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om, pentru a darui oamenilor, pacatosi si muritori, iertarea pacatelor si viata vesnica. Pe cat a coborat El la noi, pe atat ne-a deschis noua drum ca sa ne inaltam spre El”, spune Patriarhul.

Indemnul Patriarhului pentru „viata noastra de fiecare zi, dar mai ales in aceste zile de sarbatoare” este „sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei”. „Sa aducem bucurie in casele si in sufletele in care se afla tristete si singuratate, boala si saracie, suferinta si instrainare”, mai spune PF Daniel, in mesajul sau.

PF Daniel reaminteste, in acelasi mesaj, ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat 2015 drept Anul omagial al misiunii parohiei si manastirii si Anul comemorativ al Sfantului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din eparhii:

„Sfantul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe.

El a aparat si promovat sfintenia si demnitatea familiei, lumina si virtutile vietii monahale si lucrarea filantropica a Bisericii in societate. A fost nu doar un mare talcuitor al Sfintei Scripturi, ci si un luptator pentru demnitatea fiintei umane, pentru dreptate si sfintenie. Dascal al pocaintei, al rugaciunii si al milosteniei, Sfantul Ioan Gura de Aur ne invata cum sa ne imbogatim prin milostenie, adunand comori in ceruri. Prin milostenie, spune Sfantul Ioan Gura de Aur, facem cea mai buna investitie, asiguram darul nostru pentru eternitate, deoarece toate darurile si investitiile lumesti sunt in orice clipa in primejdie de a se pierde. Numai darurile pe care le oferim lui Dumnezeu si saracilor nu sunt in primejdie de a fi furate sau distruse, ci ele aduc la timpul potrivit roade ceresti si lumina dumnezeiasca, adica viata si fericire vesnica in Imparatia lui Dumnezeu”.

PF Daniel continua subliniind ca „din perspectiva lumii secularizate de astazi, in care primeaza agonisirea de bunuri materiale trecatoare si individualismul egoist in detrimentul cultivarii virtutilor crestine, ca iubirea de Dumnezeu si de aproapele, sfintenia si smerenia, se simte tot mai mult nevoia unei lucrari pastoral-misionare comune, pentru a intensifica pastrarea identitatii crestine prin cunoasterea vietii sfintilor ca modele duhovnicesti”.

Patriarhul isi exprima totodata speranta ca „toate aceste valori (crestine – n.r.) ne vor ajuta sa zidim duhovniceste Biserica din suflete, dar si sa contribuim mai mult la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, ideal sfant al multor generatii, daca ne gandim ca anul acesta s-au implinit 130 de ani (1884-2014) de cand regele Carol I a promulgat Legea Catedralei, care insa abia acum se construieste concret, ea fiind o necesitate practica si un simbol al demnitatii noastre nationale”.

„In aceste zile de sarbatoare si bucurie sfanta pentru viata noastra crestina, va indemnam pe toti, cu parinteasca si frateasca dragoste in Hristos, sa aratati lumina dreptei credinte si a faptelor bune pretutindeni unde va aflati, sa impartasiti si altora bucuria sfintelor sarbatori ale Craciunului, Botezului Domnului si Anului Nou!”, mai spune PF Daniel, care isi incheie mesajul cu urarile traditionale „Sarbatori fericite!” si „La multi ani!”.

sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.