Parlamentarii din Turcia au adoptat o serie de amendamente care intaresc controlul statului asupra internetului. In opinia opozitiei si a ONG-urilor, aceste amendamente reprezinta un atac la adresa libertatii de exprimare in Turcia, potrivit presei locale.

Trebuie remarcat ca, intr-un „raport privind transparenta”, pulicat in luna decembrie 2013, gigantul Internetului, Google deja a plasat Turcia alaturi de China, pe primul loc al cenzurii pe web.

Una dintre modificarile legislative permite autoritatii guvernamentale a telecomunicatiilor (TIB) sa blocheze fara o hotarare judecatoreasca prealabila site-urile care aduc atingere „vietii private” sau care publica continut considerat drept „discriminatoriu sau injurios”.

Prezentate in Parlament de un reprezentant al Partidului dreptatii si dezvoltarii (AKP), la putere in Turcia, aceste noi dispozitii au fost votate dupa cateva ore de aprinse dezbateri cu deputatii din opozitie. Acestia din urma au denuntat amendamentele, care, au declarat ei, nu inseamna altceva decat instituirea unei cenzuri impunsa de guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, in functie din 2002. AKP dispune de o majoritate absoluta de 319 locuri dintr-un total de 660.

Votul din parlamentul de la Ankara intervine intr-un moment delicat pentru guvernul Erdogan, tinta unui scandal de coruptie fara precedent, care survine cu cateva luni inainte de alegerile municipale din 30 martie si de cele prezidentiale din august anul curent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.