Acasă Stirile zilei Criza politică din Olanda amână aderarea României la SCHENGEN

Criza politică din Olanda amână aderarea României la SCHENGEN

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parlamentarul liberal Jan Mulder a declarat că cel mai probabil Guvernul interimar al premierului olandez Mark Rutte va amâna o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

După eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul său din Parlament, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, premierul olandez Mark Rutte a prezentat demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta.

Guvernul de la Haga, sub presiunea extremei-drepte olandeze, a blocat aderarea ţării noastre la Schengen. Acesta este unul dintre cei mai duri critici ai României în UE.

Invocând problemele ţării noastre în domeniul justiţiei şi al luptei anticorupţie, Olanda s-a opus în mod ferm aderării României.

Deblocarea drumului României către Schengen ar putea fi făcută în această toamnă, dar depinde numai de tonul raportului Comisiei Europene pe tema justiţiei din ţara noastră, declară oficialii de la Haga.

Cristian Preda declară blogul său:

„La originea crizei guvernamentale e Geert Wilders, cunoscut publicului de la noi dupa ce s-a opus intrarii Romaniei in Schengen. Wilders a anuntat ca nu va mai sustine cabinetul minoritar condus de Rutte pentru ca nu e de acord cu taieri bugetare de 16 miliarde de euro. Austeritatea face o noua victima in Europa. Caderea lui Rutte nu e neaparat o veste buna pentru dosarul Schengen. Wilders scadea in sondaje. Nu e exclus ca acum sa isi revina tocmai datorita opozitiei fata de filosofia austeritatii. E posibil ca decizia Olandei in privinta intrarii Romaniei in Schengen sa fie amanata.”

Andreea Mușatescu