Acasă Stirile zilei CRIZA MAJORA: Guvernul francez si-a anuntat DEMISIA!

CRIZA MAJORA: Guvernul francez si-a anuntat DEMISIA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Criza majora in Franta, unde premierul Manuel Valls a anuntat demisia guvernului, fiind insarcinat cu formarea unui nou executiv, informeaza EFE.

„Componenta (noului guvern) va fi anuntata maine” (marti), a informat Hollande intr-un scurt comunicat de presa difuzat dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii economiei, Arnaud Montebourg, si al educatiei, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului de la Paris.

„Seful statului i-a cerut (lui Valls) sa alcatuiasca o echipa coerenta cu orientarile pe care chiar el le-a definit pentru tara noastra”, se mai scrie in comunicat, potrivit AFP.

Demisia guvernului vine dupa ce ministrul economiei, de stanga, a facut apel la adoptarea de noi politici economice si a pus sub semnul intrebarii ceea ce el a calificat drept „obsesia” Germaniei fata de rigoarea bugetara. De altfel, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus ca este nevoie „sa se ridice tonul” la Germania „prinsa in capcana politicii de austeritate”, apreciind ca Franta, unde cresterea intarzie sa prinda avant, nu mai poate astepta ca „lucrurile sa vina de la sine”.

„Trebuie sa ridicam tonul. Germania este prinsa in capcana de politica de austeritate pe care ea a impus-o intregii Europe”, a declarat ministrul socialist. „Cand spun Germania, vreau sa vorbesc despre dreapta germana care o sprijina pe Angela Merkel. Franta nu vrea sa se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”, a continuat Montebourg, in interviu, cunoscut pentru luarile sale de pozitie transante ce suscita uneori polemici.

Intr-o prima reactie la declaratiile de sambata ale lui Montebourg, Hollande a incercat duminica sa se arate impaciuitor si si-a reiterat dorinta de a-si convinge partenerii europeni sa opereze modificari in politica economica, „acordand prioritate cresterii”.

Insa lui Arnaud Montebourg i-a tinut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut presedintelui Francois Hollande sa modifice politica economica in sensul reactivarii cererii, prin sporirea puterii de achizitie a populatiei, in detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, si sa blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeana in domeniul economic. Merkel nu poate continua sa fie cea care da tonul politicilor europene, a spus Hamon, intr-un interviu publicat duminica in Le Parisien, adaugand ca:

„Germania isi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei”.

Aceste declaratii au loc dupa raspunsul negativ oferit de Berlin apelului presedintelui francez Francois Hollande pentru o eventuala reorientare a politicilor europene in favoarea cresterii si locurilor de munca. Pe de alta parte, dorinta de „ridicare a tonului” a lui Montebourg se afla in disonanta cu cea de detensionare afisata de Hollande pe aceasta tema, in contextul in care seful statului francez declarase saptamana trecuta ca nu vrea o „confruntare directa” cu Berlinul.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos