Sfantul Stelian, ocrotitorul pruncilor si al familiei crestine, s-a nascut in sec. VI la Adrianopolis, intr-o familie instarita din tinutul Paflagoniei, Asia Mica (Turcia de astazi).
Stelian a fost sfintit si s-a facut lacas al Duhului Sfant inca din pantecele maicii sale. Curat si plin de dragoste crestina, si-a impartit averea saracilor si s-a facut monah, apoi a plecat in pustie, ca sa se adanceasca in cunoasterea Lui Dumnezeu. Sfantul vietuia intr-o pestera unde primea hrana de la un inger.
A primit puterea de vindeca oamenii. Intr-o zi, o boala nemiloasa a venit peste popor; mureau intruna pruncii, iar parintii ramaneau fara copilasi. Credinciosii au venit la pustnicul Stelian, ca sa-l ia mijlocitor inaintea Lui Dumnezeu si sa le vindece copiii. Si astfel, mamele care s-au rugat Sf. Stelian au dobandit alti prunci, iar pruncii bolnavi s-au tamaduit. Sfantul Stelian Paflagonul este zugravit in icoane cu un copil in brate, pentru neobosita sa misiune de a-i apara pe cei mici, ajutandu-i totodata pe copiii bolnavi, scrie obiectivbr.ro.
In biserica Sf. Stelian („Lucaci”) din Bucuresti se afla racla cu moastele Sfantului Stelian. Biserica a fost zidita in 1736 de Mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti. Sf. lacas a mostenit nu doar moastele Sf. Stelian, ci si pe ale Sfintilor Haralambie, Elefterie si Onufrie. Cu trecerea timpului, pe langa hramul Sf. Nicolae, biserica l-a capatat si pe al Sfantului Stelian. In fiecare miercuri, aici se oficiaza o slujba speciala in cinstea sfantului.