Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si mai multi generali au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul locuintelor de serviciu, potrivit agerpres.ro.

In total, sunt deferite justitiei 11 persoane care au detinut functii de conducere in MApN.

Potrivit unui comunicat al DNA, general maior in rezerva Corneliu Dobritoiu, cadru al MApN (la data faptelor), actual senator, este acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata pentru fapte similare: general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior in rezerva Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, general maior in rezerva Francisc Radici, general maior in rezerva Constantin Nastase, general locotenent in rezerva Sergiu Medar, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc, colonel in rezerva Ionel Vizitiu, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei, toti cadre militare MApN la data faptelor, si general de brigada in rezerva Corneliu Duta, comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 1999 – 2005, inculpatul Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari – cadre militare cu functii de conducere din MApN.

„Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, sustine DNA.

Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

„Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel i-au determinat pe membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala. Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat”, mai arata sursa citata.

Prejudiciul retinut in cauza este in suma de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, care reprezinta contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi).

In cauza, Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila cu suma de peste 1,2 milioane lei.

In vederea recuperarii prejudiciului s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor: Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Matei Mihaela, Vizitiu Ionel, Gonciaruc Gheorghe.

„Avand in vedere ca inculpatul Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv 15.846,7 lei, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile, care fusese instituit in cursul urmaririi penale”, precizeaza DNA.

Fata de invinuitii Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si colonel Cornel Julea, colonel in rezerva, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-o cauza penala distincta.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.