Coreea de Nord a anuntat sambata ca este in „stare de razboi” cu Coreea de Sud si ca va negocia orice problema intercoreeana pe baza acesteia.

Casa Alba a declarat ca ia „in serios” anuntul Coreei de Nord conform caruia se afla in stare de razboi impotriva Coreei de Sud, notand totusi ca amenintarile Phenianului nu sunt neobisnuite.

„Incepand de acum, relatiile intercoreene sunt in stare de razboi si toate problemele intre cele doua state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat razboiului”, a declarat Coreea de Nord intr-un comunicat comun atribut tuturor corpurilor guvernamentale si institutilor.

„Situatia de durata conform careia peninsula coreeana nu este nici in razboi, nici in stare de pace s-a incheiat”, indica comunicatul difuzat de agentia de presa oficiala nord-coreeana Korean Central News Agency (KCNA).

Cele doua state coreene sunt in prezent, tehnic, inca in razboi deoarece razboiul Coreei din 1950-53 s-a terminat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.

Statele Unite afirma ca iau „in serios” amenintarile Coreei de Nord

Casa Alba a declarat ca ia „in serios” anuntul Coreei de Nord conform caruia se afla in stare de razboi impotriva Coreei de Sud, notand totusi ca amenintarile Phenianului nu sunt neobisnuite.

„Am vazut informatiile despre un nou comunicat deloc constructiv al Coreei de Nord. Luam aceste amenintari in serios si ramanem in relatii stranse cu aliatul sud-coreean”, a declarat Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului national de Securitate.

Coreea de Nord a anuntat luna aceasta ca anuleaza armistitiul si celelalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seul pentru a protesta fata de exercitiile militare comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite.

Anularea armistitiului deschide teoretic calea unei reluari a ostilitatilor, insa conform observatorilor, nu este prima data cand Coreea de Nord anunta sfarsitul armistitiului.

Armistitiul a fost aprobat de adunarea generala a Natiunilor Unite si prin urmare ONU si Coreea de Sud respins retragerea unilaterala a acestui acord de catre Coreea de Nord.

Comunicatul de sambata avertizeaza de asemenea ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime intre Nord si Sud va fi urmata de „un coflict la scara larga si un razboi nuclear”.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here