Acasă World Copacul mortii! Orice contact poate fi letal!

Copacul mortii! Orice contact poate fi letal!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu va atingeti de el, nu va adapostiti de ploaie sub acest arbore, pentru ca seva care i se scurge este toxica si provoaca arsuri. si mai ales nu-i mancati fructele, care seamana cu niste mere! Arsurile la nivelul buzelor si gatului sunt garantate. Durerile pot persista intre sase si 12 ore, chiar mai mult.

I se spune „copacul mortii” si este unul dintre cei mai toxici arbori de pe Pamant. Prezent in regiunile ecuatoriale, din sudul Floridei pana in nordul Americii de Sud, este un arbust/copac extrem de periculos, ale carui fructe sunt supranumite „merisoarele mortii”. Pot parea apetisante. Seamana, intr-adevar, cu niste mere mici, verzi, au miros imbietor. Dar pot cauza ore de suferinte teribile si chiar moartea, fie si numai dupa o imbucatura.

cel mai periculos copac

Copacul masoara intre cinci si 25 de metri, are scoarta de culoare cenusie, fructele seamana cu niste mere mici verzi. Un lapte alb se scurge atunci cand ii rupi o frunza. E o seva periculoasa, pentru ca poate provoca arsuri.
Din cauza toxicitatii sale, este unul dintre cei mai cunoscuti copaci din padurea tropicala, dar si unul dintre cei mai distrusi. Toate partile plantei sunt extrem de corozive: seva, florile, fructele si chiar pulberea de lemn care rezulta din taierea trunchiului.

E un arbore care fascineaza, totodata, pentru ca pare sa aiba toate atuurile. Perfecta sa adaptare la conditiile litorale dificile contribuie la lupta impotriva eroziunii marine si eoliene.

De-a lungul istoriei, a fost un fel de scut vegetal. A fost plantat, alaturi de cactusi, de-a lungul coastelor, pentru a le proteja de invaziile dusmanilor. Numele sau stiintific este Hippomane mancinella, iar originea o are in America tropicala.

In anul 2000, un radiolog britanic a facut un experiment deloc placut. „Am muscat din acest fruct si am descoperit ca este bun, dulce”, a explicat Nicola Strickland in revista de stiinta British Medical Journal. insa in cateva minute, barbatul a simtit in gat un gust iute, care s-a transformat treptat in arsura, apoi in senzatie de sufocare. Simptomele s-au agravat in urmatoarele ore, pana cand cercetatorul nu a mai putut inghiti hrana solida din cauza „durerii atroce si a unui sentiment de obstructie a faringelui”, dupa cum a povestit el.

Cel mai mic contact poate fi mortal

insa fructul nu este singurul element toxic al copacului. Fiecare componenta a „copacului mortii” este periculoasa si potrivit Institutului pentru stiinte Alimentare si Agricole din Florida, contactul cu cea mai mica parte a acestui arbore poate fi mortala. Inclusiv cu scoarta, frunzele si seva laptoasa, din care o singura picatura poate arde pielea turistilor care ar cauta umbra sub coroana generoasa a copacului. Seva poate cauza dureri serioase de cap, grave probleme respiratorii sau orbire temporara dureroasa, arata Digi24.

Acest arbore este un veritabil cocteil de toxine, unele inca neidentificate. Cea mai cunoscuta victima a „copacului mortii” este conchistadorul Juan Ponce de Leon, care a condus prima expeditie europeana in Florida, in 1513. Opt ani mai tarziu, a revenit pentru a coloniza peninsula, insa tribul Calusa i-a opus rezistenta. Populatia bastinasa a folosit seva copacului mortii pentru a confectiona sageti otravite. Una dintre ele l-ar fi atins in coapsa pe Ponce de Leon, care a murit ulterior din cauza ranii.

Tocmai pentru ca este atat de periculos, in zonele unde se intalneste acest copac, populatia si mai ales turistii sunt avertizati sa nu se atinga de el prin pancarte sau cu o dunga rosie de vopsea trasata la baza trunchiului.

Si pentru multe dintre animale seva arborelui este toxica, dar unele rezista, cum ar fi o specie de iguana din America Centrala, care ii mananca fructele. in orice caz, niciun om de stiinta nu a reusit inca sa explice de ce acest arbore se apara cu toxine atat de virulente. Cartea Recordurilor il consemneaza ca fiind cel mai periculos copac de pe planeta.