Acasă Sanatate Controlarea constienta a sistemului imunitar

Controlarea constienta a sistemului imunitar

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rezultatele unui studiu efectuat cu ajutorul metodei Wim Hof sugereaza faptul ca o persoana poate invata sa-si controleze in mod constient raspunsurile sistemului imunitar.

Wim Hof este detinatorul recordului mondial, fiind faimos in lume pentru abilitatea sa de a rezista temperaturilor extrem de sczute. Pentru aceasta invulnerabilitate, olandezul a fost poreclit “Iceman”.

O echipa de cercetatori condusa de Matthijs Kox, de la Centrul Medical Universitar Radbound din Nijmegen, Olanda, a studiat aceasta metoda, care este orecum similara cu tehnica tibetana Tummo – yoga caldurii interiorare – si cu ajutorul unor meditatii, exercitii de respiratie, a instruit 12 voluntari cu capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor.

“Pana acum, atat sistemul nervos, cat si sistemul imunitar au fost considerate a fi sisteme ce nu pot fi influentate in mod voluntar. Studiul de fata demonstreaza ca, prin tehnicile invatate in cadrul unui program de instruire foarte scurt, sistemul nevors si sistemul imunitar pot fi intr-adevar influentate in mod voluntar.”, sustin jurnalistii revistei stiintifice PNAS, acolo unde a fost publicat acest studiu.

“Marea majoritate a neurobiologilor si a imunologilor au fost foarte sceptici. Acestia sunt de parere ca interactiunile dintre sistemul nervos si cel imunitar este un domeniu al umbrelor. Acest studiu a reusit sa demonstreze aceasta legatura.”, a declarat Giuseppe Matarese, un medic imunolog de la Universitatea din Salerno, Italia.

Acesta nu este singurul studiu stiintific care atesta capacitatea mintii de a controla in mod constient sistemul imunitar. Oamenii de stiinta australieni recunosc abilitatea constiintei de a influenta intensitatea reactiilor alergice.

Ca parte a unui experiment medical, mai multi voluntari sanatosi au fost injectati cu histamina, o substanta care joaca un rol major in cadrul multor reactii alergice. Experimentul a fost structurat in asa fel incat o parte dintre participantii la studiu au fost facuti sa creada ca injectia urmeaza sa fie facuta intr-o papusa de cauciuc, in timp ce o injectie reala a fost facuta intr-un brat al lor.

Dupa experiment, intensitatea raspunsului alergic pe ambele brate ale voluntarilor a fost evaluata si comparata cu cea a grupului de control care nu a fost supus iluziei papusii de cauciuc. Ca rezultat, cei din urma au manifestat un efect mult mai puternic al histaminei la bratul care a fost inlocuit de un fals.

Ambele studii arata ca sistemul imunitar poate fi influentat de catre constiinta noastra in mai multe moduri, ceea ce inseamna ca propriile noastre ganduri, credintele noastre si starea de spirit ne afecteaza intr-o foarte mare masura starea de sanatate a organismului nostru. Cunoscand acest lucru, putem invata sa ne controlam gandire intr-o mult mai mare masura si astfel, sistemul imunitar si starea de sanatate.

 

Sursa e-dimineata.ro!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos