Climatologii au prezentat cateva concluzii alarmante despre Romania, care spun ca tara noastra risca sa se transforme intr-un adevarat desert.

Potrivit unui studiu, tendinta afecteaza tot sudul Europei, insa riscurile pentru Romania sunt legate in special de stresul termic, de reducerea resursei de apa si de aridizarea solului pe suprafete mari.

Studiul SEERISK arata ca schimbarea climei determina deja o crestere a frecventei si intensitatii valurilor de caldura, mai ales in sudul Europei. Climatologii spun ca exista pericole iminente la adresa starii de sanatate a populatiei.

„Daca nu se iau masuri de adaptare la riscurile climatice, in urmatoarele doua decenii acestea vor deveni necontrolabile. Masurile de adaptare trebuie sa vizeze riscurile fierbinti legate de stresul termic, de resursa de apa si riscurile legate de inundatiile rapide. Exista riscul inundatiilor rapide pe timp de vara, care sa puncteze perioadele mari de seceta”.

Studiul SEERISK a fost lansat la scurt timp dupa ce expertii de la Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei au dat publicitatii raportul prin care se arata ca schimbarile climatice sunt severe si ireversibile. Raportul IPPC arata ca in Romania clima va fi caracterizata prin diferente mari si bruste de temperatura, datorate incalzirii climatice la nivel global. Raportul arata ca Romania se va confrunta in deceniile urmatoare cu temperaturi mult mai ridicate, care vor avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor, agriculturii, silviculturii si producerii de energie.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.