Acasă Stirile zilei Concentratia de CO2 din atmosfera Terrei a depasit un prag istoric!

Concentratia de CO2 din atmosfera Terrei a depasit un prag istoric!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Concentratia de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera Terrei a inregistrat o valoare care a depasit pragul istoric de 400 ppm (parti per milion), a anuntat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Acest nivel, neegalat de mai multe milioane de ani, reprezinta un semnal care atesta o incalzire ingrijoratoare a planetei noastre, relateaza leparisien.fr.

Masuratorile, efectuate deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii, au indicat joi o concentratie de CO2 de 400,03 ppm. Aceasta valoare a calitatii aerului de deasupra Oceanului Pacific este considerata pentru moment ca fiind „preliminara”, afirma expertii de la NOAA. Un instrument de masurare administrat de Institutul oceanografic Scripps din San Diego nu a depasit deocamdata valoarea de 400 ppm, cea mai recenta masuratoare a sa indicand joi 399,73 ppm.

Aceste date reprezinta unul dintre cele mai importante elemente care demonstreaza rolul jucat de om in procesul de incalzire a planetei. De la primele masuratori, care indicau 316 ppm in 1958, curba acestui parametru a crescut fara intrerupere. Inainte de revolutia industriala si de folosirea masiva a energiei obtinute din resurse fosile, valoarea acestui parametru nu a trecut de 300 ppm pe parcursul a cel putin 800.000 de ani, potrivit analizelor efectuate de oamenii de stiinta pe o serie de esantioane recoltate din gheata polara.

„Ultima data cand planeta a cunoscut o concentratie de CO2 de peste 400 ppm s-a intamplat in urma cu circa 3 miliarde de ani, atunci cand temperatura globala era cu doua sau trei grade Celsius mai ridicata decat in epoca pre-industriala”, a declarat Bob Ward, directorul de comunicare de la Institutul de cercetari Grantham in domeniul schimbarilor climatice si a mediului, afiliat London School of Economics and Political Science.

„Calotele polare erau mai mici si nivelul marilor era cu 20 de metri mai inalt decat astazi. Suntem pe cale sa cream un climat preistoric in care societatea noastra va trebui sa faca fata unor riscuri uriase si potential catastrofale”, a adaugat Bob Ward.

Obiectivul fixat de comunitatea internationala este de a limita incalzirea globala cu cel mult 2 grade Celsius in raport cu nivelul preindustrial, un prag dincolo de care oamenii de stiinta avertizeaza in legatura cu o busculare a sistemului climatic global, care va antrena o suita de evenimente meteorologice extreme. Valorea de 400 ppm de CO2 plaseaza deja Terra pe traiectoria unei incalziri medii de 2,4 grade Celsius, potrivit celui mai recent raport intocmit de Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC).

Dupa parerea lui Michael Mann, specialist in climatologie la Universitatea Penn State, principala problema o reprezinta viteza cu care cresc concentratiile de CO2.

„Nu exista niciun precedent in istoria Terrei in care sa fi asistat la o crestere atat de abrupta a concentratiei de gaze cu efect de sera”, spune acest expert.

„Natura a avut nevoie de sute de milioane de ani pentru a modifica concentratia de CO2 prin intermediul unor procese naturale, precum depozitarea carbonului. Iar noi, noi le dezgropam, dar nu in 100 de milioane de ani. Le dezgropam si le ardem de 100 de ani, de un milion de ori mai repede”, a subliniat Michael Mann.

Dioxidul de carbon face parte din grupa gazelor cu efect de sera. Razele Soarelui intra in atmosfera si lovesc suprafata terestra. Aceasta reemite acea caldura sub forma radiatiei infrarosii. Insa, acumulandu-se in atmosfera, gazele cu efect de sera formeaza un fel de invelis in jurul Terrei care retine aceasta radiatie in infrarosu. Acest „clopot” inmagazineaza caldura, iar clima se incalzeste. Incalzirea globala declanseaza topirea calotelor polare, a banchizei, a ghetarilor, provocand o crestere a nivelului oceanelor si influenteaza intensitatea cicloanelor si a uraganelor.

Sursa: mediafax.ro