Acasă Stirile zilei Social COD ROSU de INUNDATII in judetele Olt, Teleorman si Arges!

COD ROSU de INUNDATII in judetele Olt, Teleorman si Arges!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Avertizare cod rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, valabila pana joi, la ora 08.00.

Pe cele doua rauri pot fi depasite cotele de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior. Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren.

Peste 450 de locuinte si aproape 930 de anexe gospodaresti din 22 de localitati ale judetului Olt au fost afectate de inundatii, dupa ce raurile Vedea si Cotmeana s-au revarsat din cauza precipitatiilor abundente din ultimele zile.

Potrivit unei evaluari a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, in acest judet au fost afectate de revarsarile de apa 453 de case si 926 de anexe gospodaresti din 22 de localitati, iar peste 340 de animale au murit inecate.

De asemenea, apele revarsate au avariat drumuri judetene pe o lungime de 12 kilometri si drumuri comunale pe 36 de kilometri, fiind afectate de inundatii, totodata, 13 poduri si 4.357 de hectare de terenuri arabile.
Din cauza inundatiilor, 634 de fantani au devenit inutilizabile.

Conform informatiilor furnizate de ISU Olt, autoritatile locale au decis evacuarea a 24 de persoane din localitatea Icoana, 20 de persoane din Corbu si zece persoane din localitatea Potcoava.

Potrivit datelor furnizate, miercuri dimineata, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, numarul localitatilor afectate de inundatii in acest judet a crescut de la opt la zece in noaptea de marti spre miercuri.

Astfel, miercuri dimineata erau inundatii in localitatile Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Trivalea Mosteni, Vedea, Balaci, Didesti, Silistea Gumesti, Scurtu Mare, Beuca si Ciolanesti. Ca urmare a revarsarii unor cursuri de apa, a scurgerilor de pe versanti, dar si a cantitatilor mari de precipitatii din ultima perioada in cele zece comune sunt inundate, miercuri dimineata, un numar de 53 de case, 504 curti si 335 de anexe gospodaresti. Apa balteste pe o suprafata de 1.185 hectare de teren arabil, 70 de hectare de pasuni si fanete si sase hectare de padure.

In comuna Ciolanesti, satul Ciolanestii din Deal, cinci persoane au fost evacuate din casele lor ca urmare a inundatiilor, iar in comuna Beuca 29 de oameni au ramas izolati in satul Beuca.

Viiturile puternice au avariat 19 podete si trei constructii hidrotehnice, iar din cauza aluviunilor sunt afectate sau avariate drumuri judetene pe aproape sapte kilometri si drumuri comunale pe o lungime de peste 20 de kilometri.

In cele zece comune lovite de inundatii peste 500 de fantani nu mai pot fi folosite, fiind colmatate.

Zeci de ofiteri si subofiteri de la ISU Teleorman, sprijiniti de jandarmi, au intervenit in zonele afectate pentru evacuarea

Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren, a anuntat miercuri Centrul Infotrafic din Politia Romana.

In judetul Valcea, circulatia este in continuare intrerupta pe DN65C, in zona Maldaresti, iar pe DN7A Brezoi – Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, in zona Malaia, insa drumul ramane inchis. In orasul Calimanesti, inca se curata partea carosabila, iar traficul rutier se desfasoara pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului Infotrafic.

In judetul Hunedoara, este blocata circulatia pe DN7A, in zona orasului Petrila, intre kilometrii 96 si 105.

In judetul Arges, traficul rutier este inchis pe DN67B Pitesti – Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura. Un alt pod a fost avariat in urma cu doua luni, la intrarea in localitatea Poiana Lacului dinspre Pitesti, la kilometrul 175+900.

De asemenea, pe DN7 Pitesti – Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Ramnicu Valcea – Ganeasa, DN65 Ganeasa – Slatina -Pitesti, DN1 Vestem – Brasov, DN1A Brasov – Ploiesti – Bucuresti.

Circulatia feroviara este in continuare intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un tren a deraiat marti, in jurul orei 16.50, din cauza unei viituri.

Potrivit noii avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice din bazinul superior al raului Vedea, se mentine si se extinde avertizarea cod rosu, incepand de miercuri, ora 08.00, pe Vedea si pe afluentul sau Cotmeana, din judetele Olt, Teleorman si Arges.

Pe cele doua rauri pot fi depasite cotele de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior.

Raurile Gilort, in amonte de statia hidrologica Targu Carbunesti (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), Oltet si afluentul sau Cerna (judetele Gorj, Valcea si Olt) au fost sub avertizare cod rosu de inundatii, de marti, ora 23.00, pana miercuri, la ora 09.00.

Sursa: mediafax.ro