Acasă Multimedia Fotogalerie Clisura Dunarii! Granita dintre doua culturi! GALERIE FOTO

Clisura Dunarii! Granita dintre doua culturi! GALERIE FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Clisura Dunarii este cuprinsa intre Moldova Noua si Gura Vaii, partea cea mai pitoreasca constituind-o Orsova si „Cazanele Dunarii”, situate pe raza localitatilor Eselnita si Dubova.

Istoric, regiunea a apartiunt Frontierei militare banatene si era impartita in sectorul „vlahilor” si cel al „ilirilor – sarbi”.

„Cazanele” sunt Impartite – venind dinspre Orsova – in Cazanele Mici (pe raza Eselnitei), in mijlocul acestora deschizandu-se pitoreasca vale a Mraconiei, dominata de bustul sapat in stanca al regelui dac Decebal, si Cazanele Mari, dincolo de Golful Dubovei, dominate de inaltimile Ciucarului Mare.

Clisura a fost si inca este locul de granita nu neaparat intre doua popoare ci mai degraba intre doua culturi. Pe o parte sunt romanii si pe cealalta sunt sarbii. Ei numesc locul Banatska Klisura si sunt la fel de mandri ca si noi de frumusetea locului.

Dupa ce treci de cazane urca pana la Pojejena. Aici o sa dai de cele mai frumoase pensiuni din zona si oameni primitori care iti vor arata ce inseamna cultura sarbeasca pe teritoriul Romaniei.

Cele mai multe informatii le gasesti la punctul turisitic din sat, iar daca vrei sa treci dincolo, la sarbi, sau pur si simplu sa te plimbi cu vaporul pe Dunare, atunci opreste-te la micutul port din localitate.

10.

Clisura Dunarii! Granita dintre doua culturi! GALERIE FOTO10