Acasă Stirile zilei Social CLIPELE CUMPLITE petrecute de botosaneanul care a stat ascuns 22 de ani...

CLIPELE CUMPLITE petrecute de botosaneanul care a stat ascuns 22 de ani in soba!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ilie Alexoaie a trait clipe cumplite in anii `49, stand ascuns 22 de ani in soba, dupa ce consatenii lui din Roma, judetul Botosani au dorit sa-si apere pamanturile cu orice pret, sfarsind in temnitele comuniste.

Comuna Roma din judetul Botosani a fost aleasa, alaturi de alte cinci localitati cu pamant fertil din tara, pentru a da startul procesului de colectivizare din Romania. Comunistii au venit aici, in 1949, insotiti de jandarmi si de tovarasi rusi, pentru a le explica oamenilor de ce era mai bine sa-si dea pamanturile statului.

Pe 12 iunie 1949, toti satenii din Roma au fost chemati in centrul satului, la Primarie, unde tovarasii le-au spus ca trebuie sa-si dea pamanturile statului pentru a infiinta Gospodaria Agricola Colectiva (GAC). Cand au auzit ca sunt obligati sa-si dea loturile comunistilor, oamenii au pus mana pe pari si pe coase.

Cei 500 de gospodari chemati la Primarie i-au fugarit prin tot satul pe activistii de partid si pe jandarmi. Multi dintre acestia au incaput pe mainile satenilor furiosi care i-au batut cu parii si cu pumnii. Chiar si pe jandarmii care incercau sa ii aresteze. Conflictul a luat amploare, iar in mica localitate din nordul Moldovei a sosit si Armata.

FUGAR PE CAMPURI

Printre „revolutionarii“ din centrul satului se afla si Ilie Alexoaie, un tanar de 19 ani, alaturi de de tatal sau, Dumitru. Tanarul si-a aparat parintele de jandarmi si a impartit cativa pumni comunistilor. A culcat la pamant un activist si o tovarasa. Cand a venit Armata in sat, fiecare a fugit pe unde a putut. Ilie s-a ascuns initial pe campuri si prin capite. Se hranea cu ce apuca, inclusiv cu radacini.

„Nimeni nu a mai stat sa vada unde si cum. Cu ce aveau pe ei, au tasnit pe fereastra unii, altii s-au ascuns prin beciuri. Tata a stat pe campuri aproape o luna. A avut noroc ca era vara“, povesteste Anca Coler (32 de ani), fiica lui Ilie Alexoaie.

Dupa ce s-a retras Armata din sat, Ilie s-a furisat acasa. Securistii inca misunau prin localitatea care fusese imprejmuita cu gard de sarma ghimpata. Toti erau banuiti.

Tanarul de 19 ani era considerat un element periculos care a incercat sa „rastoarne ordinea de stat“. Era singurul care scapase dintre „revolutionari“. Cand a ajuns acasa, a aflat ca tatal sau a fost ridicat si bagat la puscarie. A pus din nou mana pe par.

„L-a convins mama lui sa se potoleasca. Isi iubea enorm mama si nu voia sa o faca sa sufere. I-a spus: «Mai, baiete, tu mi-ai mai ramas, daca ma iubesti, te ascunzi!». Si s-a ascuns 22 de ani“, spune Elena Alexoaie (74 de ani), cea care i-a devenit sotie lui Ilie.

Omul si-a sapat la repezeala un ascunzis sub soba. Acolo statea toata ziua. In tot acest timp,comunistii l-au cautat.

„Mama lui le-a spus ca baiatul e mort. L-a declarat mort si la Primarie. Le-a spus ca atunci cand a fugit, s-a dus departe si stie ea ca el s-a inecat. Nu au crezut. Securistii o intrebau pe soacra mea unde sta, dar nu se atingeau de ea. Le era frica. Stiau ca daca Ilie se ascunde si ei ii fac ceva maica-sii, ii omoara ca pe caini“, completeaza sotia lui Ilie Alexoaie.

Iesea doar noaptea si atunci isi ajuta mama la treburile din gospodarie. Se imbraca in haine femeiesti si se apuca de treaba: crapa lemne, strangea fanul sau repara ce era de reparat prin gospodarie. In soba, invatase sa coasa si, cand nu dormea, facea straie populare.

„Facea niste straie foarte frumoase. Ne-au ramas si noua cateva randuri. Cand a murit, in 2008, l-am inmormantat in haine facute de el. Sunt convinsa ca erau oameni care stiau de el. Dar nimeni nu l-a tradat. Iar comunistilor nu le-a venit ideea sa caute in soba. Acesta a fost norocul tatalui meu“, spune Anca, fiica lui Ilie Alexoaie.

Citeste mai departe AICI!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos