Acasă Stirile zilei Social Clasa pregatitoare va putea fi organizata fie la scoala, fie si la...

Clasa pregatitoare va putea fi organizata fie la scoala, fie si la gradinita!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Clasa pregatitoare va putea fi organizata in anul de invatamant viitor fie la scoala, fie la gradinita, potrivit unui acord semnat miercuri de reprezentantii Ministerului Educatiei.

Astfel, in acord se prevede mentinerea clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014 ca parte in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani. Totodata, in acord este prevazuta organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din puncte de vedere al locului de desfasurare a activitatii, aceasta sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.

Potrivit documentului, aceste optiuni „sunt justificate de necesitatea de a sigura stabilitatea si predictibilitatea in sistemul de invatamant”. Implementarea acestor masuri se va face pe baza consultarii parintilor si a celorlalti actori implicati.

Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare va fi aprobata pana la data de 31 martie, iar inscrierile vor avea loc in luna aprilie. Totodata, in acest an va fi permisa inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta. In acest sens, in luna aprilie va fi elbaorat un ordin de ministru, iar inscrierea copiilor va avea loc in aceeasi luna.

Conform documentului, copiii cu varsta mai mica de sase ani la data de 31 august 2013 se vor putea inscrie in clasa pregatitoare, fara insa ca acest lucru sa fie obligatoriu. Astfel, inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice. In ceea ce-i priveste pe copiii cu varste intre sase si sapte ani, acordul prevede inscrierea obligatorie a acestora in clasa pregatitoare. Copiii cu varste mai mari de sapte ani vor fi inscrisi in clasa I.

In vederea organizarii in cele mai bune conditii a clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014, in urmatoarele luni vor fi adoptate o serie de masuri. Astfel, pana la data de 31 martie va fi realizata o consultare a parintilor in cadrul gradinitelor in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei. Consultarea va fi realizata dupa o metodologie specifica.

Sursa: newsin.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos