Acasă Cultura Cinemagia CINEMA: Luna micilor cinefili la Cinemateca Romana

CINEMA: Luna micilor cinefili la Cinemateca Romana

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru a ii “injecta” pe cei mici cu “microbul” cinematografului, la fiecare sfarsit de saptamana din luna iulie, Cinemateca Romana prezinta in cele doua sali – Eforie si Union – filme ­ pentru copii si adolescenti, productii recente prezentate la marile ­ festivaluri ale lumii, reunite sub titlul “Minicinema”.

La Cinemateca Eforie urmeaza deci weekendul si filmul. Astfel, duminica, 15 iulie, la pranz, copiii vor putea vedea pelicula de animatie “Mia si Migou”, o coproductie franco-italiana, in regia lui Jacques Remy Girerd.

Acest film este un fel de “Cuore – inima de copil”, numai ca de data aceasta personajul principal este o fetita, Mia, care nu pleaca in cautarea mamei, precum eroul din cartea lui Edmondo de Amicis (mai precis din nuvela “De la Apenini la Anzi”) , ci a tatalui ei, care lucreaza pe un mare santier, unde se construiesc hoteluri luxoase, in locul unei superbe paduri tropicale, plina de creaturi fantastice. Dupa moartea mamei ei, micuta Mia paraseste lumea cunoscuta a satului natal, pornind intr-o lume cu totul si cu totul noua si plina de primejdii.

Natanael si Bazarbai

In urmatorul weekend, sambata, 21 iulie, si duminica, 22 iulie, orele 12.00 si 14.00, pustii din Bucuresti se vor intalni cu Natanael, eroul filmului “Kerity, casa povestilor”, tot un film de animatie franco-italian, creat de Dominique Monfery.

Natanael are 7 ani si inca nu stie sa citeasca. Familia lui primeste mostenire, de la o matusa excentrica, o casa si o colectie de carti. Natanael descopera cum cartile ii adapostesc pe toti eroii din literatura pentru copii, iar el trebuie sa ii apere, pentru ca, daca parasesc biblioteca, o data cu ei vor disparea pentru totdeauna si povestile lor.

In ultimul weekend al lunii, sambata si duminica, va fi prezentat in cadrul “Minicinema” filmul “Fiul vanatorului de acvile”, o coproductie Germania-Suedia-Danemarca, in regia lui Rene Bo Hansen.

De data aceasta nu mai este vorba de un film de animatie, ci de unul cu oameni in carne si oase. Bineinteles ca in centrul actiunii este tot un copil: Bazarbai. El apartine unei familii dintr-un trib de nomazi. Numai ca el, spre deosebire de alti copii de varsta lui care isi duc linistiti viata de nomazi, viseaza sa paraseasca intr-o zi pasunile verzi ale Mongoliei, strajuite de munti inalti, pentru a ajunge in “jungla urbana”, reprezentata de marele oras Ulan Bator, capitala Mongoliei. Insa tatal lui i-a pregatit un alt viitor, complet diferit de visele lui Bazarbai.

Cinemateca Union

La Union, in weekendul care vine, copiilor si adolescentilor li s-a pregatit un film documentar intitulat “Despre apa”, o copro­ductie Austria-Luxemburg, in regia lui Udo Maurer. Documentarul prezinta conditiile teribil de grele in care oameni din anumite colturi ale planetei fac rost de sursa vietii, de apa.

Pe 21 si 22 iulie, tot de la ora 12.00, este programat un superb film de animatie, “Ponyo”, realizat de animatorul japonez Hayao Miyazaki. Filmul spune minunata poveste a prieteniei dintre un baietel de 5 ani si un pestisor auriu.

Iar cei care au ratat sau ­care vor sa revada povestea micutei Mia, plecata in cautarea tatalui, pot merge la Union in ­ ultimul weekend al lunii, cand se reia proiectia filmului “Mia si Migou”.