Acasă Stirile zilei Justitia Cine va fi noul Avocat al Poporului, in locul Renatei Weber? Doua...

Cine va fi noul Avocat al Poporului, in locul Renatei Weber? Doua nume pe masa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

După ce Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului, coaliția de guvernare este pregătită să vină în Parlament cu două nominalizări. 

Este vorba despre Flavius Baias, susținut de PNL, fost decan al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica, între 199 și 2000. 

A doua nominalizare ar urma să fie Gyula Fabian, susținut de UDMR, profesor de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

USR PLUS nu are nici o nominalizare pentru această funcție.

Flavius Baias a fost judecător la CEDO. La finalul mandatului său de la Ministerul Justiției, în 2000, a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor.

Titular al cursurilor de Drept civil, Drepturile reale, Drept civil, Teoria obligaţiilor și Dreptul familiei la Facultatea de Drept din București, el este și cadru didactic asociat la Colegiul juridic franco-român al Universității din București și a fost profesor invitat la Facultatea de Drept, Universitatea Paris I „Panthéon-Sorbonne” (1996), la Universitatea din Poitiers (2010), la Universitatea Bordeaux IV „Montesquieu” (2010) și la Facultatea de Drept, Universitatea Sao Paulo din Brazilia (2011).

Fabian Gyula, fost procuror al Parchetul Curții de Apel Cluj, Fabian Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în Drept Internațional, bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.