Acasă Timp liber Spiritualitate Cine nu respecta ziua de azi risca sa fie lovit de trasnet!...

Cine nu respecta ziua de azi risca sa fie lovit de trasnet! Vezi ce sa nu faci de ziua Lupului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Data de 8 iulie are un loc aparte in calendarul traditiilor. In vreme ce Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Procopie, oamenii respecta cu sfintenie Precupul sau Ziua Lupului.

Sfantul Mare Mucenic Procopie s-a jertfit in numele credintei crestine. A venit pe lume intr-o familie in care tatal era crestin, iar mama adoratoare de idoli pagani. Numele lui era Neania si, dupa moartea tatalui sau, a fost numit duce al Alexandriei, silit sa se supuna credintelor vremurilor si sa chinuie toti credinciosii crestini.

Pentru ca nu s-a supus, a fost chinuit in cele mai crude feluri si, in cele din urma, ucis cu sabia. In ciuda rolului sau in propovaduirea credintei, Sfantul Procopie este temut in popor. Caci se crede ca Precup, Pricop sau Pricope este cel care apara recoltele si tine lupii departe, daca este respectat cum se cuvine, de unde si denimirea sarbatorii de Ziua Lupului.

Pe 8 iulie, de Ziua Lupului sau a lui Precup, sunt interzise muncile casnice, secerisul si torsul. Ziua trebuie respectata pentru apararea in fata grindinilor, vijeliilor, arsitei, focului, lupilor, bolilor copiilor. Se mai spune ca, in aceasta zi, inceteaza cucul sa mai cante in an si ca ar inflori graul. Cine nu respecta ziua risca sa fie lovit de trasnet. Cine face munci la camp pierde toata recolta. Femeile care lucreaza de Ziua Lupului risca sa piarda copiii sau sa fie atacate de lupi.